Waarom Gaat Een Man Vreemd? 7 Redenen Die Je Niet Verwacht

More...

De eerlijke redenen waarom mannen vreemdgaan...

Iedereen is het er over eens dat vreemdgaan stom is. Het doet pijn en beschadigt het vertrouwen.

Maar als iedereen dat weet, waarom doen mannen het toch?

In dit artikel vertel ik je over de zeven meest voorkomende redenen waarom mannen vreemdgaan.

De redenen waarom mannen vreemdgaan

Weten waarom hij vreemdgaat is niet het belangrijkste…

Voordat je de redenen krijgt waarom een man met een ander naar bed gaat, wil ik je eerst wat dingen vertellen die je niet zo leuk zult vinden om te horen. Je een lijstje met redenen geven is namelijk maar één kant van het verhaal, en niet de belangrijkste.

Eerst wil ik kwijt dat niet alleen mannen vreemdgaan. Vrouwen doen het ook.

Dit zeg ik erbij omdat veel vrouwen verzanden in een “alle mannen zijn klootzakken”-riedeltje. Er is wat te zeggen voor de sociale onhandigheid en lompheid van mannen. En er zijn natuurlijk foute mannen en players die veel harten breken.

Maar de meeste mannen zijn normaal en hebben geen kwaad in de zin.

Als je te maken hebt met een man die vreemdgaat, ben je natuurlijk boos en gefrustreerd. Maar je mag je niet richten op “al die nare kerels”. Je moet beseffen dat vrouwen net zo vaak vreemdgaan.

Vanaf nu is het dus: “Waarom gaan mensen vreemd?”

Dat is een veel interessantere vraag omdat de meeste  redenen (behalve die over variatie) ook voor vrouwen gelden.


Zijn mensen die vreemdgaan slechte mensen?

Ik coach nu al meer dan acht jaar mannen en vrouwen. Ik heb alles zien voorbijkomen dat jij je maar kunt voorstellen.

Van de grootste eikels die het niet kan schelen dat hun arme vriendinnetjes gekwetst worden, tot de lieve jongens die bang zijn om met een meisje te praten. De meeste mannen (en vrouwen ook trouwens) zitten er ergens tussenin. Ze doen gewoon hun best. Soms gaat dat goed, andere keren gaat het fout.

Ik wil grofweg twee categorieën vreemdgangers onderscheiden:

  • Mensen die een slippertje maken. De omstandigheden waren “juist” en de verleiding was te groot. Achteraf hebben ze spijt. Uit onderzoek blijkt dat de meerderheid van de mannen die vreemdgaat, er spijt van heeft en het niet zou doen als ze de tijd konden terugdraaien. Dit is de grootste groep
  • Mensen met een dubbelleven. Sommige mannen willen niet monogaam zijn, maar zijn te laf om over een open relatie te beginnen. Dat probleem lost hij op door te liegen over wat hij doet en er meerdere vrouwen op na te houden. Of hij zit in een relatie met jou, en begint een lange affaire waarover hij liegt

De eerste categorie waarin er sprake is van iets dat een paar keer of één keer plaatsvindt, is mensen moeilijk aan te rekenen. Ik denk dat als jij een keer dronken bent en een hete man op je afstapt, je het ook moeilijk krijgt. Daarmee keur ik het niet goed. Maar het heeft te maken met menselijke zwakte en de omstandigheden, niet met een voornemen om jou pijn te doen.

De tweede categorie is anders. Een man liegt doelbewust om verborgen te houden wat hij doet. En hij weet dat wat hij doet heel schadelijk is, vooral als jij dat ontdekt. Voor dit soort mensen heb ik geen goed woord over, of ze nou man of vrouw zijn. Ze verpesten de relatie door hun gedrag.

Als je erachter komt dat de persoon met wie je bent op die laatste manier met je omgaat, breekt dat je hart. Ik snap heel goed dat je dat boos en verdrietig maakt. Voor dat gedrag heb ik geen goed woord over.


Bekende mythes over vreemdgaan

Er doen allerlei boerenwijsheden de ronde over vreemdgaan. Die wil ik ontkrachten. Ik weet namelijk dat als ik ze niet bespreek, mensen ervan uitgaan dat ik het ermee eens ben. En dat wil ik niet hebben.

Dus:

Mythe 1: Als het goed zit in je relatie, gaat je man niet vreemd

Overduidelijk niet waar.

Elke keer dat wetenschappers hier onderzoek naar doen komt, naar voor dat mannen juist heel tevreden kunnen zijn in hun relatie en toch kunnen vreemdgaan.

Die twee hangen niet samen met elkaar.

Mythe 2: Je man gaat niet vreemd als hij je leuk genoeg vindt

“Als je man vreemdgaat, is er iets mis met jou,” luidt de gedachte. Dit is klinkklare onzin.

De redenen van mannen om vreemd te gaan, hebben weinig met jou te maken.

Ze komen voort uit zijn behoeftes en voorkeuren. Die waren er al voordat hij jou leerde kennen.

Je hoeft dus niet op zoek te gaan naar wat er mis met je is. Daar word je niet alleen ongelukkig van, je ontdekt ook niet waarom hij is vreemdgegaan.

Ik begrijp het als je het moeilijk vindt om dit te horen. Het betekent dat je moet toegeven dat je minder controle hebt over zijn gedrag dan je dacht.

Maar het is bevrijdend om in te zien dat je alles goed kan doen en je man toch een slippertje kan maken.

Wat dan wel zijn beweegredenen zijn, lees je hieronder:


Zijn egoToen je hem net leerde kennen, was alles spannend. Vooral omdat jij hem als een koning behandelde. Je vond hem stoer en sterk, en dat was voelbaar in hoe je met hem omging.

Het gevolg was dat hij heel gelukkig was. Elke man droomt ervan een sterke, onafhankelijke vrouw aan zijn zijde te hebben die hem zo goed behandelt als jij.

Maar naarmate je hem beter leert kennen, zwakken die gevoelens af. En hij doet steeds minder zijn best om indruk op je te maken. Hij heeft je immers al veroverd, en jij kent ook zijn mindere kanten.

Hierdoor raakt hij het gevoel kwijt dat hij een koning is.

Wanneer hij per ongeluk een nieuwe vrouw ontmoet die hem leuk vindt, dan krijgt hij dat gevoel opnieuw.

Hij voelt dezelfde spanning, zij voelt dezelfde bewondering.

Dat spelletje, waarbij zijn ego wordt gestreeld en hij zich goed over zichzelf kan voelen, zorgt ervoor dat hij in de verleiding wordt gebracht.


Laat me je iets controversieels vertellen:

Mannen zijn niet gemaakt voor monogamie

Jup.

Het is pas sinds kort dat mannen een leven lang samen moeten zijn met één vrouw. Dat is vroeger door de kerk ingesteld, en nu de norm geworden. Maar door de hele geschiedenis heen hadden de meeste mannen meerdere vrouwen. Het zit diep in ons geworteld. 

Betekent dit dat hij doodongeluk zal zijn als hij alleen jou heeft? Nee. We zijn ver ontwikkelde mensen en mannen zijn prima in staat om die drang te onderdrukken.

Meer dat neemt niet weg dat die drang er is. En dat het op sommige momenten lastig is om er niet aan toe te geven. Zeker wanneer er dit in zijn systeem aanwezig is:


Alcohol
Met een paar glazen op, vervagen je grenzen. Die semi-aantrekkelijke dame die op hem afkwam en die hij eerst negeerde, lijkt ineens een stuk knapper.

Het stuk van zijn brein dat zegt “misschien is dit geen goed plan want je hebt een vriendin” wordt uitgeschakeld door de alcohol.

Psychologen zien vreemdgaan als “Impulsief risicogedrag”. En dat hangt samen met alcohol- en drugsgebruik.

Hij krijgt meer zin in een slippertje en denkt niet meer na over de gevolgen met wat alcohol achter de kiezen.


In slechts 8% van de gevallen is seks de reden van vreemdgaan. Maar je kunt zelf de volgende vraag beantwoorden om te kijken of dit in jouw relatie speelt:

Is je man gelukkig met jullie seksleven? En ben jij dat?

Als jullie een tijdje geen seks hebben gehad: geen enkele man wil dat. Ook al doet hij alsof hij het prima vindt, hij heeft seks nodig om zich goed over zichzelf te voelen.

Zonder seks raakt hij in de war en voelt hij zich rot.

Dat is niet zo fraai. Je zou immers willen dat hij een beetje zelfcontrole toont. Maar je moet weten wat voor een sterke drijfveer seks kan zijn.

Leestip: Zo word je zijn beste bedpartner ooit.


Als iedereen in je omgeving vreemdgaat, begin je dat normaal te vinden.

Als z’n vrienden het doen neemt de kans toe. Maar de grootste voorspeller is of zijn ouders zijn vreemdgegaan, zo blijkt uit onderzoek van de Texas Tech University.

Als één of beide van zijn ouders vreemdgingen, maakt dit de kans groot dat hij hetzelfde zal doen.

Het gedrag is genormaliseerd.

vreeemdgaande-ouders


Sommige mannen verwachten dat jij in de loop der jaren jonger, aantrekkelijker en meisjesachtiger zal worden. Terwijl je juist volwassener, rijper en rustiger zult zijn.

Daarnaast denken sommige mannen dat het alleen maar beter zal worden naarmate jullie langer bij elkaar blijven. Jullie relatie kan dieper worden en jullie kunnen veel van elkaar houden.

Maar er kunnen ook allerlei zaken veranderen waardoor de aantrekkingskracht minder wordt.

Dit kan hem ertoe bewegen om vreemd te gaan. Niet zo fraai natuurlijk, maar dat is hoe het zit.

Lees hier 13 dingen om vandaag nog aantrekkelijker en mooier te worden.


Weet je wel zeker dat hij vreemdgaat? Of heb je een vermoeden?

Ben je zeker over zijn bedrogAls jij hem ervan beschuldigt dat hij vreemdgaat, maak je de kans groter dat hij het daadwerkelijk doet.

Ga maar na:

  • Als je tegen hem zegt dat je hem volledig vertrouwt, dan wil hij dat vertrouwen niet beschamen.
  • Maar als je hem voortdurend op de vingers kijkt en doet alsof hij dat slippertje al heeft gemaakt, heeft hij weinig te verliezen. Wat hij ook doet: jij denkt al slecht over hem.

Daarom is het goed om je man het voordeel van de twijfel te geven. Vertel hem hoeveel je hem vertrouwt. Ook als je het niet helemaal zeker weet.

Pas als je met de neus op de feiten wordt gedrukt heb je reden om te twijfelen.

Maar hem de indruk geven dat je oprecht in hem gelooft is het belangrijkste.

>

Send this to a friend