12 Tips Om De Meest Voorkomende Relatieproblemen Op Te Lossen

More...

Hoe je eenvoudig relatieproblemen vernietigt en elke crisis overwint...

Relatieproblemen zuigen het plezier en de liefde uit relaties.  En dat terwijl plezier en liefde dingen zijn waardoor je de relatie juist aangaat. We moeten dus af van die vervelende problemen.

En precies dat is wat we in dit artikel gaan doen:

Je krijgt wetenschappelijk bewezen tips om de problemen in je relatie zo snel mogelijk op te lossen en weer van elkaar te genieten. 

relatieproblemen oplossen

Er is een verschil… 

Ik onderscheid grofweg twee categorieën relatieproblemen:

 • Acute problemen. Deze ontstaan door een crisis die jullie niet hebben zien aankomen. Bijvoorbeeld problemen met geld, een familielid dat komt te overlijden, werkloosheid of een kindje dat dood wordt geboren.
 • Structurele problemen. Dit gaat om alles van in een sleur komen en een gebrek aan seks tot aan psychische problemen van de partner en twijfels rond de zwangerschap.

Het verschil tussen acute en structurele problemen is dat acute problemen later in structurele problemen kunnen veranderen… of de relatie vernietigen.

Structurele problemen zijn altijd op te lossen, maar acute problemen niet altijd.

Het is niet vreemd dat het voor grote stress zorgt als jullie failliet gaan of als één van jullie ouders komt te overlijden. Het komt heel vaak voor dat relaties hierdoor stuklopen. Zelfs met de beste wil van de wereld zijn er problemen die zulke grote spanningen veroorzaken dat de relatie niet te redden is.

Als jullie toch door de crisis raken, komen jullie in een nieuwe fase van jullie relatie. Vaak blijven er structurele problemen sluimeren. Die kan je aanpakken net als ieder ander relatieprobleem.

Daar gaat dit artikel over. Ik geef je mijn beste twaalf tips om dit soort relatieproblemen vandaag nog aan te pakken. Het is gebaseerd op mijn jarenlange ervaring als dating- en relatiecoach, waarin ik heb leren kennen wat zowel mannen als vrouwen over dit soort dingen denken:


Word het erover eens wat het probleem isHet is onmogelijk om een probleem op te lossen als jullie verschillen van mening over wat het probleem is.

Mannen en vrouwen hebben daar verschillende ideeën over.

Voordat je ook maar begint met het oplossen van jullie problemen moet er een gesprek gevoerd worden over wat de oorzaak is en wat beide partijen nodig hebben.

Laat me een paar voorbeelden geven van hoe meningen kunnen verschillen:

 • De man vindt dat er te weinig seks plaatsvindt. De vrouw klaagt over het gebrek aan aandacht en voelt zich niet meer aantrekkelijk.
 • De man maakt er een zooitje van en laat van alles rondslingeren. De vrouw klaagt voortdurend over dat het huis niet netjes is en dat hij moet opruimen.

Beide situaties hoeven geen grote problemen met zich mee te brengen. Er zijn manieren om seks te integreren in een relatie, ook al heeft één van de partijen er weinig zin in. En de man zou moeite kunnen doem om de vrouw de aandacht te geven die ze nodig heeft. Hetzelfde voor het tweede probleem.

Maar als je voortdurend ruzie blijft maken, wordt vaak niet besproken wat nou het probleem is.

Die omschrijving mag alles bevatten wat er speelt, maar in ieder geval beide kanten van het verhaal.


Er is één voorwaarde voor het oplossen van relatieproblemen. Jullie moeten er alletwee aan willen beginnen.

samen-aan-werkenAls alleen de man het wil oplossen en vrouw niet, dan komen jullie niet ver. Hetzelfde geldt natuurlijk andersom.

Jullie moeten het niet alleen eens zijn over wat het probleem is, maar ook over de oplossing.

Sommige relatieproblemen moet je niet proberen op te lossen. Bijvoorbeeld als er sprake is van mishandeling of van zo vaak vreemdgaan dat het vertrouwen helemaal weg is.  En er zijn nog van dit soort uitzonderingen. Later in dat artikel vertel ik er meer over.

Als jij bereid bent om een probleem op te lossen met een partner die je regelmatig slaat, is het goed om daar nog eens goed over na te denken. Want sommige mensen doen zulke slechte dingen dat die energie er op een andere manier weer uitkomt, ook al stopt de mishandeling.

Omgekeerd zijn er mensen die niet willen veranderen, hoe klein de moeite ook is die van ze gevraagd wordt. Je moet het accepteren als iemand weigert om er iets aan te doen, maar dat betekent wel dat het beter is om je biezen te pakken.

Je kunt relatieproblemen niet oplossen zonder de hulp van je partner.


Als duidelijk is dat jullie allebei de problemen willen oplossen, wil ik dat je daarna naar je eigen aandeel kijkt.

Wat doe jij dat de relatieproblemen in stand houdt? Wat kan jij vandaag en de rest van jullie relatie doen om de situatie te verbeteren?

De reden dat ik hiermee begin, is dat alle moeite die jij erin steekt heel positief werkt op je partner. Het schept vertrouwen als jij ten volle je best doet om de problemen te verhelpen. Hij of zij denkt dan: “Wow, mijn liefste neemt onze problemen echt serieus. Laat ik ook maar wat beter mijn best doen.”

Omgekeerd kan je partner als jij niets doet, denken: “Woa, ze zegt wel dat ze alles wil veranderen. Maar in feite zit ze de hele dag op haar luie reet TelSell te kijken.” Op die manier ga je er nooit komen.

Je relatie heeft de grootste kans van slagen als jij laat zien dat je vol vertrouwen hebt in een positieve afloop. En dat jij ook zo eerlijk mogelijk probeert te kijken naar wat je zelf beter kunt doen.

Als het goed is, zijn jullie het erover eens wat het probleem is en hoe jullie het kunnen oplossen. Maar ga daarin altijd zelf een stapje verder en kom met nieuwe oplossingen die louter gebaseerd zijn op jouw aandeel. Probeer net dat stapje extra te maken om je relatie te fixen.

Doe dit niet vanuit je morele plichtbesef of iets dergelijks, maar alleen als je de relatie echt wilt redden. Als je erachter kan staan, schept het veel vertrouwen dat jij het initiatief neemt om te proberen de relatie te verbeteren.


Er is geen reden om te proberen het wiel opnieuw uit te vinden. Sinds de uitvindingen van de gesproken taal en het schrift, is het mogelijk om de oplossing van problemen toe te vertrouwen aan nieuwe generaties. Sinds het ontstaan van de mensheid zijn er relatieproblemen en worstelt men hiermee. Maar zijn er ook creatieve oplossingen bedacht om ervan af te komen.

Natuurlijk is mijn website een goede bron van potentiële oplossingen. Later in dit artikel bespreek ik specifieke problemen afzonderlijk en geef ik je links naar uitgebreide artikels erover.

Maar mijn website is niet de enige plek om bij te leren:

 • Boeken die erover geschreven zijn
 • Ga naar een therapeut die er meer over weet
 • Praat met familie, vrienden en kennissen die het probleem succesvol hebben opgelost
 • Zijn er speciale groepen waar dit soort problemen openlijk kunnen worden besproken?

Let wel op dat de “leraar” die je kiest dezelfde visie heeft over het probleem als jij.

Dus: hij of zij heeft vastgesteld wat het probleem is, ziet in dat beide partijen eraan moeten werken en heeft een oplossing die dat reflecteert. Als één van deze voorwaarden ontbreekt kan ik je van tevoren vertellen dat het niet gaat helpen.


doe ook leuke dingenOnderschat niet hoe belangrijk het is om het gezellig te hebben met elkaar.

Uiteindelijk blijven jullie bij elkaar omdat jullie van elkaar houden en een mooie tijd met elkaar hebben. Ik raad mensen die twijfelen over hun relatie altijd aan om het aantal positieve en negatieve momenten te turven.

Hoe meer positieve momenten er zijn, hoe harder jullie je best mogen doen om bij elkaar te blijven.

Maar als één van de twee zich meer dan de helft van de tijd rot voelt, is het tijd om de stekker eruit te trekken. Hoe graag je het ook wilt, soms is het verstandig om een sterke keuze te maken. Doe je dat niet, dan probeer je iets op te lossen wat in essentie je leven niet beter maakt.

Relatieproblemen oplossen terwijl je niet meer van die man of vrouw houdt, is verspilde moeite en zorgt voor spijt achteraf.

Inspiratieloos? Bekijk dan dit artikel met 46 leuke date activiteiten om met je partner te doen.


Vaak is het zo dat mensen elkaar niet kunnen ondersteunen als ze relatieproblemen hebben. Als beide partijen iets anders willen, veroorzaken ze in essentie de nare gevoelens bij de ander. Die tegengestelde belangen maken dat zowel de man als de vrouw zich alleen kunnen voelen. Dat brengt extra spanning met zich mee waardoor het oplossen van de problemen nog groter wordt.

Daarom is het goed als beide partijen steun hebben buiten de eigen partner. Denk aan:

 • Vrienden
 • Familie
 • Een therapeut (als de stress te veel wordt)

Let wel op dat als je vrienden, familie of een therapeut inschakelt, dit niet iemand is die tegen de relatie is. Als hij of zij denkt dat het probleem oplossen geen goede optie is, dan zal je stress groter worden of zal je eerder geneigd zijn de handdoek in de ring te gooien.

Mensen die vanaf de zijlijn vinden dat je moet stoppen met je relatie, zijn gevaarlijk. In veel situaties hebben zij nooit je probleem meegemaakt maar hebben ze er toch een mening over. Die mensen moet je negeren en niet gebruiken als steunpilaar.

Je zoekt dus steun van mensen die wel achter je relatie staan. Die moeten je vooral helpen met je spanningen om te gaan. Ze zijn er niet om je te helpen het probleem op te lossen, want dat moet je zelf.


Je moet oppassen dat je een situatie normaal bent gaan vinden die dat helemaal niet is.

Stel bijvoorbeeld dat je vriend je slaat. Jij kan daar langzaamaan gewend zijn geraakt, waardoor je het niet meer vreemd vindt. Maar als je dit aan vijf vreemden zou voorleggen, zouden zij zeggen dat mishandeling fout is, in welke vorm dan ook.

Daarom is het goed om als je in een “vreemde” situatie bent beland, dit bij anderen te toetsen.

Let wel op dat je dit niet doet op hetzelfde moment dat je steun vraagt. Doe het desnoods in de derde persoon, zodat je een eerlijker antwoord krijgt. Je doet dit om er zeker van te zijn dat je niet langzaam in iets bent terechtgekomen waarvan je niet meer beseft hoe schadelijk het is.


Hou rekening met sekseverschillen in verwerkingMannen gaan heel anders om met hun gevoelens dan vrouwen.

 

Zo hebben vrouwen er meer behoefte aan om over hun gevoelens te praten, en mannen slaan zichzelf nog liever in hun ballen met een grote hamer dan daaraan mee te doen. Omgekeerd hebben mannen rust nodig (lees: weg van hun vrouw) om te voorkomen dat ze zich aan haar beginnen te ergeren. Dan denken vrouwen weer dat hij niet van haar houdt.

In feite is er niets aan de hand.

De man heeft ruimte nodig voordat de spanning hem teveel wordt. De vrouw heeft lange gesprekken nodig voordat de spanning haar teveel wordt.

Je kunt kijken wat je met elkaar moet doen om allebei “happy” te blijven. En wat niet samen lukt, moet je zelf of met anderen oplossen.


Ik zou ellenlange artikels kunnen schrijven over wat je moet doen als je partner last heeft van problemen in zijn of haar hoofd. En dat heb ik ook gedaan. Hier is het overzicht:

Relatieproblemen & Huwelijksproblemen: Hoe Je Ze Snel Kan Oplossen Met Simpele Tips & Trucs

Er zijn verschillen tussen deze situaties, maar overeenkomsten. Voor specifieke tips check je de specifieke artikels.

Maar voor alle situaties geldt:

 • Je moet iemand accepteren zoals hij nu is en niet afgaan op iemands potentieel. Elk probleem kan veranderen, maar dat zal niet altijd gebeuren. Als iemand is zoals hij nu is, wil je dan bij die persoon blijven?
 • Stress is de doorslaggevende factor in hoe groot een probleem wordt. Veel alcoholisten of mensen met ADHD weten wat er speelt maar accepteren het. Daardoor zijn ze flexibel in hoe ze met jou omgaan. En de kans dat ze uiteindelijk veranderen neemt toe.
 • Nogmaals: vecht alleen voor een relatie die het redden waard is. Als jij voortdurend ongelukkig bent is dat niet het geval. Maar als je dol op die man of vrouw bent en dit psychische probleem dat ene kleine dingetje is, dan is het OK.

Bekijk even mijn video hierover:


Leven in een samengesteld gezin is moeilijk zat. Een goede band opbouwen met je stiefdochter of stiefzoon kan lastig zijn. Dat komt omdat hij of zij niet staat te trappelen om naar een nieuw iemand te luisteren die hij of zij niet zelf heeft uitgekozen.

 

Waar het meestal misgaat, is dat je boven het kind probeert te staan.

Logisch ook. Jij bent ouder en hebt meer levenservaring. Je wilt je stiefkind een goede opvoeding geven.

Maar dit roept veel weerstand op bij het kind omdat hij of zij je niet uitgekozen heeft. Je moet er niet van uitgaan dat hij of zij staat te trappelen om jou in de armen te sluiten. Dat gaat gepaard met veel weerstand.

Luister naar het kind. Vraag toestemming om iets te doen. Vraag of hij of zij hulp nodig heeft. Dring jezelf niet op.

Wees zelfs net iets aardiger dan de echte ouder. Jij hoeft het kind niet op te voeden, dat is de taak van je partner. Wees dus als een oma die haar kleinkinderen verwent. Zo steel je het hart van je stiefkind. Vroeg of laat wordt je geaccepteerd en zal hij of zij naar je luisteren.


Het is normaal dat jullie ruzie krijgen tijdens de zwangerschap. De meeste mannen doen een mooie poging om empathisch te zijn. Maar de hormonen van zijn vriendin gaan te keer. Haar stemming verandert, haar persoonlijkheid is anders en ze heeft minder remmen.

Tegelijkertijd zit hij onder de stress.

Zijn leven verandert.

relatieproblemen door zwangerschapHij krijgt er een nieuwe verantwoordelijkheid bij. Dat neemt hij serieus.

Hij vindt het heel moeilijk om onder die omstandigheden zijn hoofd koel te houden. Waarschijnlijk is hij erg bezig met geld verdienen en plannen maken om ervoor te zorgen dat alles in goede banen loopt. Maar die onrust en onzekerheid zal hem niet verlaten totdat het kindje geboren is. En dan kan hij nog steeds blijven aanmodderen.

Tegelijkertijd heeft hij te maken met een vriendin wiens persoonlijkheid compleet verandert. Mannen kunnen sowieso niet goed omgaan met emoties. Maar als de vrouw die hij door en door kende zich plotseling anders gedraagt is dat heel verwarrend voor hem.


Er is weinig zo demotiverend als in een relatie leven als broer en zus. De intimiteit is weg. De passie is verdwenen. Kan het ooit nog goed komen?

Het antwoord is: Ja.

Was het beter geweest als jullie deze situatie hadden voorkomen? Absoluut. Maar goed, het is nu zover.

Hoe haal je de sleur uit je relatie?

Mijn belangrijkste tip is om minder tijd samen door te brengen. Mensen die teveel op elkaars lip zitten, beginnen zich automatisch aan elkaar te irriteren. Dat is niet bevorderlijk voor de gezelligheid. Ruzies liggen op de loer.

Tegelijk moeten jullie de tijd die jullie samen doorbrengen beter besteden. Maak het romantisch, gezellig of ronduit opwindend. In zowel de uitjes en activiteiten die jullie samen ondernemen als de moeite die jullie voor elkaar doen.

Dan nog kan het zijn dat het uiteindelijk niets wordt

Dat merk je wanneer je jouw vriend of vriendin niet mist als jullie een tijdje niet bij elkaar in de buurt zijn. Het is het signaal dat jullie beter af zijn zonder elkaar.

Een break-up is lastig, maar soms noodzakelijk.

Wees gerust: je zult altijd weer een ander vinden. Maar om de ware liefde te vinden heb je de moed nodig om afscheid te nemen van mensen waar je eigenlijk niet zoveel meer mee hebt. Wie je niet datet is net zo belangrijk – misschien wel belangrijker – dan wie je wel datet.

Tot slot wil ik zeggen dat het moedig is van je om aan jullie relatieproblemen te werken

Alhoewel de kans bestaat dat jullie simpelweg niet voor elkaar gemaakt zijn, een oplossing proberen te vinden is een goed iets om te doen.

>

Send this to a friend