More...

Hoe je iemand beter leert kennen:
Je bent het vast met me eens als ik zeg dat er een verschil is tussen iemand ontmoeten, en een echte band met iemand creëeren.
Het zal je misschien verbazen, maar hoe je dit laatste doet is makkelijker dan je denkt.
In dit artikel leer je de beste beste manier op iemand te leren kennen, aan de hand van 7 simele tips.

Het begint allemaal met het volgende:
Het maakt me niet uit om wie het gaat. Of het nou je huidige partner is, of iemand waarmee je net begint te daten. Of misschien zijn het je collega’s die je bij het koffiezetapparaat aan een goed verhoor wilt onderwerpen.
Mensen leren kennen is een kunst.
Helaas zal je zien dat er maar weinig mensen zijn die dit echt beheersen. De meest gestelde vragen zijn de meest saaie, zoals: “Wat zijn je hobby’s?” of “Wat doe je voor werk?”
Dit is het recept om een gesprek te laten inzakken. Mensen hebben deze vragen al honderden keren gehoord en beantwoord, waardoor het voor hen niet spannend is.
Daarnaast weten zij ook wel dat het jou niet zoveel kan schelen. Je stelt die vragen ook maar omdat je een band wil scheppen. Wat er daadwerkelijk uit hun mond komt doet er niet zoveel toe.
Maar wat nou als je iedere nieuwe persoon het gevoel zou kunnen geven dat jij echt je best doet om hem of haar te leren kennen?
En dat jouw vragen zo geweldig zijn dat die persoon ze met liefde beantwoordt? Dat het lijkt alsof mensen gecharmeerd van je raken, puur door de vragen die je stelt?
Let dan goed op. In dit artikel onthul ik mijn zeven beste tips om iemand beter te leren kennen.
Die vragen helpen je om normale mensen van een hele andere kant te zien.
Wil je dat ik het je in hoogsteigen persoon uitleg? Dan is hier een video:
Iemand leren kennen heet niet voor niets zo.
Het gaat niet om jou, het gaat om de ander.
Toch vinden de meeste mensen het verschrikkelijk moeilijk om “actief te luisteren”. “Actief luisteren” betekent dat je de ander alle aandacht geeft. En dat je hem of haar laat merken dat je goed oplet.
Voordat ik je uitleg hoe je het doet, wil ik je vertellen waarom het zo belangrijk is:
Stel, je bent een vrouw die op een date is met een mooie man. Jij vertelt honderduit over jezelf maar ondertussen zit hij met zijn telefoon te spelen. Als hij je in de reden valt, zegt hij dingen over zichzelf. Hij reageert nooit op wat jij daarvoor zei.
Dat is heel vervelend. Je wilt immers een band met hem krijgen. Maar dat gaat gewoon niet als hij continu door je heen praat of heel autoritair is in de omgang. Hij luistert niet naar je en de volgende keer zal je “nee” zeggen als hij jou op date vraagt.
Of nog simpeler: we kennen allemaal wel iemand die te veel praat en nooit goed luistert. Die persoon verdwijnt langzaam uit onze vriendenkring. we vervangen hem of haar die iemand die gezelliger is. Dat gaat vanzelf.
Hoe word je dan een sociale superster?
Heel simpel.
Iedereen waar je mee praat, behandel je als de meest interessante persoon op aarde. Vanaf nu gaat het niet meer om jou in een gesprek. Je stelt de ander zijn belangen boven die van jou en gebruikt dat om zoveel mogelijk over die persoon te leren.
Hoe word je oprecht nieuwsgierig naar een ander?
Stel dat je op date bent met een vrouw die aan paardrijden doet. Ik heb zelf om onverklaarbare redenen een hekel aan vrouwen die paardrijden.
Dan kan ik hen urenlang uithoren over hun hobby, maar daar val ik van in slaap.
In zo’n geval praat ik over alles met een vrouw, behalve paardrijden. De meeste mensen hebben meerdere interesses. Ik zoek uit wat zij leuk vindt, en daar praat ik over, zolang er maar geen paarden aan te pas komen.
Bij de ene persoon zal je meer gemeenschappelijke interesses tegenkomen dan bij de andere.
In principe heb je er maar eentje nodig.
En als je geen gemeenschappelijke interesses vindt, kan je altijd nog een biertje bestellen, even diep slikken en rustig blijven luisteren naar de verhalen die hij of zij heel interessant vindt maar jij niet zo.
Het resultaat is dat de ander het fijn vindt dat je luistert.
In onze maatschappij krijgen we weinig de kans om ongestoord ons verhaal te doen. En alhoewel het misschien niet je leukste taak van deze week was, je hebt iemand wel heel blij gemaakt.
De kans dat hij of zij je opnieuw wil zien is groot.
Op mijn websites vind je veel tips over hoe je moet communiceren. Daar is een gevaar aan verbonden.
Ik zie soms bij mijn klanten dat ze alleen nog maar bezig zijn met wat ze nu weer moeten zeggen.
Daardoor luisteren ze niet meer naar de persoon tegenover hen. Dat is gevaarlijk, omdat je daardoor ongeïnteresseerd overkomt. Je bent niet meer echt in gesprek. En niemand vindt het leuk om tegen iemand te praten zonder dat er wat terugkomt.
Daarom wil ik dat je stopt met nadenken over wat je zo meteen moet zeggen. Gooi het helemaal uit je bewustzijn. Als het gevolg is dat het gesprek stilvalt, of je dom overkomt, is dat maar zo.
In plaats daarvan wil ik dat je actief luistert
En er alles aan doet om wat de ander zegt in je op te nemen. Hierbij kan je gebruik maken van:
- Open vragen. Die zorgen ervoor dat iemand blijft praten zonder dat je hem of haar nogmaals hoeft aan te moedigen. Een vraag als “Wat is je favoriete broodbeleg” is beter dan “Wat vind je lekkerder: jam of pindakaas?” Open vragen kan je op elk onderwerp toepassen.
- Statements. Je kan ook opmerkingen maken naar aanleiding van wat iemand heeft gezegd, om hem of haar uit de tent te lokken. Zeg bijvoorbeeld als iemand over zijn leguanen-verzameling praat: “Zoveel dieren? Daarvoor moet je wel zorgzaam zijn.” Kijk maar hoe die persoon verdergaat over wat je net hebt gezegd.
- Samenvatten. Wanneer iemand zijn zin heeft afgerond, kan je de laatste paar woorden herhalen. Of je zegt in je eigen persoon wat de ander net heeft gezegd.
- Wacht altijd even met wat zeggen. Val iemand nooit in de reden. Wacht drie seconden nadat die persoon zijn zin heeft afgemaakt om te kijken of er meer komt. Ben je een ongeduldig type, doe dan vijf seconden.
Als je met iemand praat, wil je snel naar een onderwerp waar iemand passie voor voelt.
Ik noem dit ook wel zijn of haar “vuurtje”. Het is het gevoel dat iemand uren over iets kan en wil praten zonder vermoeid te raken.
Als je dit vuurtje kunt aanwakkeren bij mensen, zal je zien dat ze je erg leuk vinden. Ze krijgen de kans om hun passie met iemand te delen, en daar genieten ze enorm van.
- Wat vind je het leukste om te doen?
- Waar kan iemand jou ’s nachts voor wakker maken?
- Wat is je passie?
- Hoe zie jij jezelf over 20 jaar?
Wil je een band kweken en iemand echt leren kennen, dan heb je daar de juiste omgeving voor nodig.
Hier zijn enkele voorbeelden van omgevingen die hier niet voor geschikt zijn:
- Je werk
- Een lawaaierige kroeg
- Een borrel waarbij er vijf collega’s om jullie heen staan
- Terwijl jullie iets aan het doen zijn dat moeite kost
Je zult iemand mee moeten nemen naar een plek waar jullie kunnen ontspannen, waar jullie elkaar goed kunnen verstaan en waar de ander zich thuisvoelt. Let altijd op als je iemand meeneemt naar een nieuwe plek hoe die persoon reageert. Als je ziet dat hij of zij zich niet helemaal op z’n gemak voelt, zoek je een ander plekje op.
Lukt het echt niet, dan kan je die persoon altijd meenemen voor een wandelingetje buiten.
Nu is het belangrijk om je geest niet te laten afdwalen
Het zal je niet verbazen, maar mensen kunnen gewoon niet twee dingen tegelijk. Multi-tasken werkt niet.
En als het wel werkt, dan komt het uiterst slecht over op de persoon tegenover je. Hij of zij denkt alleen maar: “Wanneer stopt hij nou eens met zijn telefoon te spelen?”
In het ergste geval concludeert je date, collega of nieuwe vriend dat je jouw notificaties van Facebook belangrijker vindt dan wat hij of zij te zeggen heeft.
Zet je telefoon op de vliegtuigstand.
Ik meen het. Ik wil niet dat je en naar iemand luistert en een half oog op je telefoon houdt. Er is niets irritanter dan iemand die opkijkt van een gesprek en zijn telefoon tevoorschijn trekt.
Hetzelfde geldt voor een krant lezen of televisie kijken tijdens een gesprek.
Ik weet dat mensen die samenwonen dit weleens willen doen. Maar hou er alsjeblieft mee op want het helpt je niet verder.
Ik weet dat je graag nieuwe vrienden en vriendinnen wilt maken. Dat je goed wil overkomen op je collega’s, en dat je het geweldig wilt doen op een eerste date.
Maar pas goed op: te hard je best doen om mensen te leren kennen, werkt averechts. Je komt te eager over en daar zijn mensen allergisch voor.
Je kunt alles goed doen maar doe je het te vroeg, dan willen mensen niet meer met je omgaan.
Het is onaantrekkelijk als je te graag wilt.
Je maakt de indruk iemand te willen gebruiken zodat jij je niet alleen hoeft te voelen en dat schrikt af.
Ik kan het eenzame mensen trouwens niet kwalijk nemen als ze vol enthousiasme met anderen omgaan. Dat gebeurt er nou eenmaal als je een tijdje niet zoveel vrienden had. Je wilt te graag en bent als een hond die een week niets gegeten heeft. Als je die loslaat bij een visboer gaat hij ook tekeer.
Hoe je voorkomt dat je te snel gaat
- Zie dit spelletje als een marathon, en niet als een sprint.
- Wees verzorgd om een goede eerste indruk te maken.
- Probeer niet iemand in drie uur te leren kennen. Dat kan sowieso niet en het maakt je wanhopig.
- Wees niet te eager met nieuwe ontmoetingen voorstellen. Neem één keer het initiatief. Reageert iemand niet positief: jammer dan. Dan probeer je het over een paar weken opnieuw.
Als je mensen wilt begrijpen, is het nodig om te ontdekken wat hun motieven zijn.
Met iemand praten over zijn persoonlijkheid, is vleiend voor die persoon. En iemands motieven komen daar direct uit voort.
Daarom is het goed om hier voortdurend vragen over te stellen.
Ik heb een artikel geschreven met voorbeelden van gespreksonderwerpen die precies dit doen.
Je kan het artikel hier lezen.
Dit is elke activiteit waarbij jullie niet recht tegenover elkaar zitten en een kop thee of een biertje drinken.
Je hebt al zo’n activiteit als jullie de kroeg of koffietent niet kunnen vinden en met Google Maps in de hand twintig minuten door het centrum lopen.
Op zo’n moment is de kans groter dat er een band ontstaat dan wanneer je alleen maar koffie met elkaar drinkt.
Ik raad je aan om afspraken, dates of ontmoetingen zo in te plannen dat ze zich niet zittend in een koffietent voltrekken. Maak desnoods een wandeling. Zelfs dan is er een lichte samenwerking waarbij je moet uitmaken wie de leiding neemt. Wie kent de weg?
Hoe meer er samengewerkt wordt, hoe beter.
- Koppels raad ik altijd aan een goedkope citytrip te maken.
- Met je vrienden kan je een sport doen of een balletje trappen.
- Met collega’s kan je iets vergelijkbaars doen, alhoewel je daar door de dag heen al genoeg mee samenwerkt.
Voor meer activiteiten voor op dates kun je dit artikel bekijken:
Tot slot een van mijn favoriete quotes over iemand beter lerten kennen:
Hij komt van Dale Carnegie en vat prachtig samen waar het eigenlijk allemaal op neer komt.
“You can make more friends in two months by becoming interested in other people than you can in two years by trying to get other people interested in you.”
En zo is het maar net.