Hij Doet Afstandelijk? 11 Tips Om Uit Elkaar Groeien Te Voorkomen

More...

Waarom hij afstand begint te nemen + hoe jij dit voorgoed kan stoppen:

Als je vriend plotseling afstandelijk wordt, dan is dat schrikken. Je kan al gauw vallen voor de "er moet vast iets mis zijn met mij/de relatie" val.

In dit artikel ontdek je waarom mannen dit gedrag vertonen en vooral wat je er tegen kan doen.

Hier komen 11 tips om hem terug te veranderen in de man die weer hechter met jou wil zijn.

Wat te doen als hij afstand neemt

Ze komen in alle vormen en maten…

Kijk:

Ik weet dat er verschillende soorten vrouwen dit artikel lezen. Sterk, zacht, rond, dun, vrolijk en stemmig. Maar één ding hebben jullie gemeen: jullie balen ervan dat jullie mannen niet kunnen communiceren.

Dat begrijp ik volkomen.

Mannen kunnen nou eenmaal niet zo goed communiceren als vrouwen.

Hierdoor ontstaan regelmatig misverstanden waar, hoe kan het ook anders, vrouwen vooral slachtoffer van zijn. Waarop ik elke keer aan die mannen moest uitleggen wat ze verkeerd deden.

Maar ik heb in mijn carrière geleerd dat het makkelijk is om de vriendin van een afstandelijke man te leren wat zij kan doen om hem op het juiste pad te brengen. Een man is nou eenmaal zoals hij is. Maar met wat “lieve sturing” van zijn bloedmooie vriendin zal je zien dat hij binnen no time weer aanspreekbaar is.

Daarom heb ik hieronder 11 tips opgesteld om je afstandelijke man bij de les te houden. Of hij nou afstandelijk is geworden na een leuke date of dat jullie al jaren bij elkaar zijn.


Tip 1: Ken de psyche van een man

Het eerste dat je moet weten is dat mannen heel erg verschillen van vrouwen. En meestal niet in positieve zin.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrouwen veel beter zijn in communicatie en het leggen van sociale contacten.

Mannen zijn daarentegen gemaakt voor het nemen van snelle beslissingen – oftewel, om niet te lang over iets na te denken. Helaas betekent dit ook dat hij niet lang wil nadenken over dingen die hem gestresst maken.

Een man die onder druk staat, vindt dat heel vervelend. Hij heeft nare gevoelens waar hij weinig van begrijpt en waar hij niet aan kan ontsnappen. Hij mist de emotionele intelligentie om daar wat mee te doen.

Hij heeft maar beperkte middelen om met die stress om te gaan.

Hou rekening met sekseverschillen in verwerkingJij denkt misschien: “Waarom praat hij dan niet met mij? Of met zijn moeder?” Maar er is niets ergers voor een man dan praten over zijn problemen. Daar worden ze in zijn brein alleen maar groter van, terwijl hij er niets aan heeft.

Praten lost immers niet op. Het zorgt in zijn ogen alleen maar voor meer spanning.

Daarnaast wil hij jou beschermen tegen de stress die hij voelt. Hij beseft niet dat jij er beter mee kan omgaan dan hijzelf. Ook als jij die stress bij hem veroorzaakt hebt, wil hij jou daar in de meeste gevallen niet mee lastig vallen. Hij vindt het zijn mannelijke plicht om het zelf op te lossen, met alle gevolgen van dien.

Als je merkt dat een man minder aanspreekbaar wordt door stress, dan weet je nu dat dit klopt.

Maar het is niet alleen emotionele druk die ervoor zorgt dat een man zwijgt. Wat jij als de normaalste zaak van de wereld beschouwt, kan bij hem tot gevolg hebben dat hij die “stilte tijd” hard nodig heeft.

Hoe dat precies zit hoor je zo meteen. Als je nu al meer wil lezen over hoe de psyche van de man werkt, lees dan dit artikel.


Tip 2: Let op of er een probleem speelt in zijn leven

Er kunnen kleine of grote oorzaken zijn van zijn afstandelijkheid.

In het geval van kleine oorzaken volstaat het meestal om een beetje lieve aandacht voor hem te hebben en hem verder met rust te laten. Bij de grote oorzaken ligt dat even anders. Bijvoorbeeld wanneer je man te maken heeft met een crisis:

  • Een sterfgeval in zijn familie
  • Financiële problemen waar hij niet zomaar uit kan komen
  • Het verlies van een belangrijke vriend
  • Ontslag
  • Een grote verandering die niet in het rijtje hierboven staat

Een verandering waarbij heel zijn leven op zijn kop staat, trekt een man uit balans. En op zo’n moment heeft hij het hard nodig om zich af te zonderen. Hij moet namelijk zijn emoties alleen verwerken. Dat kan hij niet met jou erbij.

Wanneer hij erover zou moeten praten, maakt dit het voor hem vele malen erger. Hij gaat zich er meer gespannen door voelen en maakt zich zorgen over wat je van hem denkt.

Als hij vrijgezel zou zijn, zou hij zich thuis opsluiten en misschien een paar avonden flink gaan zuipen met zijn vrienden, zonder er uitgebreid met hen over te praten.

Dat is misschien in jouw ogen niet gezond.

Misschien denk je wel dat hij wegloopt voor zijn problemen. Maar in de praktijk is dit hoe vrijwel alle mannen het doen. En zij komen op deze manier over hun problemen heen.

Het werkt.


Tip 3: Hij wil zijn zelfstandigheid bewaken

Een crisis is een grote oorzaak van afstandelijkheid. Een veel kleinere is wanneer hij zich even moet afschermen omdat hij te lang bij je in de buurt is geweest.

Hij wil zijn autonomie behoudenMannen zijn toch altijd bang om niet meer de broek aan te hebben? Het is een symptoom van de ziekte mannelijkheid, die alles te maken heeft met zelfstandigheid.

Er is niets ergers voor hem dan niet meer de eigen baas over zijn leven zijn.

Natuurlijk weten jij en ik dat mannen het best lekker vinden als jij hem op sommige vlakken vertelt wat hij moet doen. Kleding of zijn interieur bijvoorbeeld. Daar willen Nederlandse mannen liever niet over nadenken.

Maar als zijn vrienden dat merken, slaat hij een modderfiguur. Hij moet immers wel stoer en onafhankelijk blijven. Wat als zij denken te zien dat hij onder de plak zit?

Dat kan hij natuurlijk niet hebben.

Waarom mannen van zichzelf rustiger zijn dan vrouwen

Vrouwen zijn emotioneler dan mannen. Maar als we als man lang bij vrouwen in de buurt zijn, nemen we dit over. Daar kunnen we niet zoveel aan doen. Maar prettig vinden we het niet.

Om daarvan te herstellen hebben we afstand nodig.

We willen ons afzonderen om even uit die emotionele vibes te stappen. En ik denk dat dit een goede zaak is. Het lijkt me dat je geen manwijf wilt dat net zo hard als jij moet huilen om de woensdagavond vrouwenfilm. Of die met een glaasje met jou naar Sex & The City wil kijken.

Je wilt een echte man.

Maar omdat jullie verschillend zijn, heeft hij regelmatig afstand van je nodig. Hij trekt het simpelweg niet om de hele tijd bij je in de buurt te zijn en zijn mannelijke inborst te bewaren.

Dus neemt hij afstand, laat hem dan gaan. Dat zorgt ervoor dat hij een echte man blijft en niet je beste vriendin wordt.


Tip 4: Check of je hem teveel hebt gegeven

Mannen zijn jagers. Ze doen niets liever achter de vrouw van hun dromen aangaan.

Er is alleen één probleem met dit instinct:

Als ze de vrouw van hun dromen eenmaal verschalkt hebben en zij hen alles geeft, dan verminderd zijn interesse.

Hij kan er niets aan doen. Maar hij krijgt minder zin in je als je met hem naar bed gaat en elke keer dat hij erom vraagt met hem afspreekt. Het is een rare kronkel in het mannenbrein.

Dat werkt ongeveer zo:

“Eerst wilde ze niet altijd met me naar bed en speelde ze nog hard-to-get. Nu krijg ik alles wat ik wil. Ik heb haar inmiddels gevangen. Misschien moet ik op jacht naar een andere vrouw.”

Dat dit jachtinstinct niet meer wordt aangesproken, betekent niet dat een man automatisch vreemdgaat.

En het wil ook niet zeggen dat hij zijn interesse verliest. Maar hij heeft niet dezelfde drang om je achterna te zitten zoals vroeger.

Je kunt dit probleem oplossen door af en toe niet met hem naar bed te gaan. Wat zuiniger te zijn met appjes en sms’jes.

En over het algemeen hem voor je te laten werken.


Tip 5: Laat hem even alleen

Elke man heeft “me time” nodig waarin hij helemaal niets doet.

Misschien dat hij tv kijkt, een boek leest of aan zijn hobby werkt. Hij is in ieder geval niet in contact met jou.

Als hij die hobby zou uitoefenen met jou ernaast, voelt het nog steeds alsof hij met jou is.

Dat komt omdat mannen nooit helemaal kunnen ontspannen met een vrouw in de buurt.

Ook niet als jullie niet met elkaar praten en rustig jullie eigen dingetje doen.

In zo’n geval kan je hem beter even wat tijd voor zichzelf geven. Laat hem de garage ingaan of achter zijn computer zitten. Geef hem dat plekje in huis waar jij hem niet stoort en hij lekker aan kan keutelen. Hij zal je dankbaar zijn.


Tip 6: Zeur niet over zijn afstandelijkheid

Je bent ongetwijfeld zo slim om niet te veel kritiek te leveren op zijn grootste angsten.

De meeste vrouwen weten heel goed dat mannen zich onafhankelijk willen voelen en liever niet onder de plak zitten.

Maar wist je ook dat elke opmerking die je erover maakt averechts werkt?

Denk er maar eens over na. Hij wil zich onafhankelijk voelen. Als jij benoemt dat jij dat niet leuk vindt, kom je aan die onafhankelijkheid. Hij krijgt het gevoel dat je aan hem trekt en wil zichzelf daartegen beschermen.

Wanneer een vrouw waarvan hij houdt, dingen doet waarvan hij zich wil afschermen, verliest ze zijn loyaliteit. Als je een paar kleine opmerkingen maakt is dat niet erg. Maar wanneer je elke keer dat hij zich afzondert, begint te huilen en smeekt of hij het niet wil doen, dan voelt hij zich daar rot door.

Hoe negatiever jij het maakt, hoe negatiever hij zich voelt.

Je kunt hem beter laten gaan. Als het je echt stoort en je vindt dat het niet zo langer kan, probeer dan een rationeel gesprek met hem aan te gaan. Vraag hem waarom hij afstand heeft gezocht en wat jij voor hem kunt doen. In veel gevallen zal het probleem zichzelf oplossen.


Tip 7: Check of je nog zo leuk bent als in het begin van de relatie

Als je merkt dat hij meer en meer afstand nodig heeft naarmate de relatie vordert, bestaat de mogelijkheid dat jij bent veranderd.

wees speelsAan het begin van jullie relatie deden jullie je best voor elkaar.

Maar naarmate je als stel langer bij elkaar bent, hoe meer dat een beetje kan verslonzen. Dat gebeurt in iedere relatie.

Het is iets waar je actief aan moet werken. En de makkelijkste manier is om te denken: “Wat deed ik aan het begin van de relatie dat ik nu niet meer doe?”

Denk hierbij aan:

  • Lieve, attente dingen
  • Hoe jij je kleedt en je uiterlijk verzorgt
  • Hoe vaak jullie met elkaar naar bed gaan
  • Hoe vaak jullie elkaar NIET zien (te veel is immers niet goed)

Ik zou zoveel mogelijk teruggaan naar het gedrag dat je had in het begin van de relatie.

Niet qua emotionele verbinding, maar wel qua seks, attente dingen, hoe vaak jullie elkaar niet zien en hoe jij jezelf verzorgt.

Word weer de vrouw waar hij toen verliefd op is geworden.

Daarnaast zou je ook kunnen kijken naar deze blog waarin ik je 10 dingen geef om je relatie vandaag nog beter te maken.


Tip 8: Let op jullie seksleven

Dit is een belangrijk aspect waar mannen nooit over willen praten.

Mannen vinden het wel prima zoals het loopt, ook al is jullie seksleven niets meer. Hij accepteert liever een nare situatie dan dat hij er een gesprek over aangaat. En dat is waarom jij erover moet beginnen.

Mannen hebben seks nodig om zich goed te voelen over zichzelf. Krijgt hij dat niet, dan raakt hij daar gefrustreerd van. Hij voelt zich geen echte man meer.

Als hij niet zo goed in bed is kun je hem op cursus sturen. Als het puur de frequentie is, kunnen jullie het inplannen op de kalender. Ik weet dat dit gek klinkt, maar door een afspraak te maken over wanneer en hoe vaak jullie met elkaar naar bed gaan maak je het “echt”.

Als je meer tips wil, klik dan hier voor een artikel met 13 tips om zijn beste ooit te worden in bed.


Tip 9: Zorg dat hij je mist

Als een man afstand opzoekt is dat een teken dat jullie elkaar te veel hebben gezien.

De oplossing is simpel: neem wat gas terug. Neem zelf geen contact met hem op. Wacht totdat hij je weer opzoekt.

In de beste relaties missen de partners elkaar met enige regelmaat.

zorg dat hij je mistDat helpt hen eraan herinneren dat de ander belangrijk is. Het voorkomt dat je elkaar voor lief neemt of snel op elkaar uitgekeken raakt.

Zoekt hij afstand op, dan kan jij je afvragen of hij je recentelijk heeft gemist. Want als een man bang is om je te missen zal hij niet zo snel afstand opzoeken.

Zorg er daarom voor dat jullie eens per half jaar of eens per jaar een periode hebben waarin jullie niet bij elkaar zijn. Ga los van elkaar op vakantie en las complete radiostilte in.

Dit doet wonderen voor de relatie.


Tip 10: Zorg ervoor dat zijn schema genoeg rustpunten kent

Als vrouw ben je misschien geneigd om zijn hele schema vol te plannen als hij vrij is. Met klusjes die hij voor je mag doen, of familie die bezocht moet worden. Ik ken genoeg stellen waarbij de vrouw de agenda bepaalt.

Als dit bij jullie het geval is: zorg dan dat er voldoende dagen zijn waarop hij niets “hoeft” en je hem bij wijze van naar een rustgevende sauna stuurt. In zijn eentje of met vrienden, maar zonder jou.

Ik weet dat je hem het hek wil laten verven en je auto wil laten wassen, het liefst vandaag nog.

Maar als je slim bent, geef je hem af en toe rust.

Een man laat zijn liefde blijken door dingen voor je te doen. Maar als hij niet genoeg afstand heeft, zijn dit juist de dingen die hem opbreken.

Een extra dagje rust aan zijn hoofd maakt dat hij veel gelukkiger is en veel liever met jou kan omgaan.


Tip 11: Grijp in als het te lang duurt

Stel dat hij heel vaak afstand opzoekt. Hij zondert zich steeds meer af en praat dan niet meer over wat er door hem heengaat. Jij kan dan geen contact met hem krijgen terwijl je dit wel nodig hebt.

Je bent een sterke, onafhankelijke vrouw. Dus van een beetje radiostilte ga je niet dood.

Maar er zijn wel grenzen.

als het te lang duurtAls je merkt dat hij onbereikbaar voor je wordt en je meer dan een paar maanden hier gefrustreerd door bent, is het goed om daar met hem over te praten.

Er kunnen uitzonderingssituaties zijn waarbij dit even nodig is, zoals wanneer hij een trauma moet verwerken of twijfelt over jullie relatie. In dat geval kun je hem beter de ruimte geven.

Maar als er iets is en hij niet vertelt wat, en wel continu ergens anders is, dan is een gesprek op zijn plaats.

 

 

>

Send this to a friend