13 Tips Voor Als Je Hart Gebroken Is Door Een Geliefde

More...

Hoe je omgaat met een gebroken hart...

Als je relatie uit is, dan maakt dat je van binnen kapot. 

Gelukkig is het mogelijk om die pijn te verzachten, minder dipjes te hebben en zelfs weer hoop te krijgen in de liefde.

In dit artikel krijg je 13 tips die je leren om te gaan met liefdesverdriet op de meest effectieve manier.


Hoe je een gebroken hart kunt overwinnen.

Een gebroken hart.

We krijgen er allemaal vroeg of laat mee te maken. Jong en oud, dik of dun.

We worden verliefd op iemand die ons niet ziet staan. Of we krijgen een relatie die na een tijdje uitgaat. In het slechtste geval bedriegt onze partner ons en heb je niet alleen een gebroken hart maar ook een knauw in je vertrouwen.

Hoe het ook zij:

Ik geloof er heilig in dat je dit soort gevoelens kunt overwinnen. Ik zie het namelijk op dagelijkse basis gebeuren.

waarom-je-moet-vechten-voor-liefde

Mensen komen met een gebroken hart terug en zien nul hoop. Na een paar gesprekken leven ze helemaal op en zien ze weer een toekomst.

Om ervoor te zorgen dat jij je net zo goed voelt, wil ik je helpen om je gebroken hart te overwinnen.

Dit begint met het bestrijden van symptomen. Maar na een tijdje zul je zien dat jij je gebroken hart helemaal kwijt bent. En weer met een optimistische blik de wereld in kijkt.

Waarom je moet vechten voor de liefde.

Je uiteindelijke doel is om gelukkig te zijn. Het liefst met een aantrekkelijke partner aan je zijde.

Wat voor karakter die partner moet hebben, hoe hij eruit ziet en welke schoenmaat hij heeft verschilt van vrouw tot vrouw. Net zoals dat mannen zo hun voorkeuren hebben. Dat maakt mij allemaal niet uit. Je mag zelf kiezen wie je date.

Wat me wel uitmaakt, is dat je bereid bent om voor je doel te vechten.

Je moet een keuze maken hoe graag je die droompartner wilt. Juist als je hart gebroken is moet je eraan denken dat je werkt aan een gelukkig leven.

Op het moment dat je er het meest doorheen zit en denkt dat de man of vrouw die je in de steek liet de enige is die ooit van je zult houden, wil ik dat jij je herinnert:

“Ik vind vroeg of laat de man of vrouw van mijn dromen. Als ik ervoor vecht krijg ik wat ik wil.”

Laat dit je mantra zijn als de tranen over je wangen rollen en je het niet meer ziet zitten.

Hoe vaker jij dit voor jezelf herhaalt, hoe meer je erin zult geloven. Want ook al lijkt het in het moment zelf alsof het nooit en te nimmer zal gebeuren, er is licht aan het einde van de tunnel.

oma-en-opa

Je oma had ook liefdesverdriet.

Iedereen maakt het mee, een gebroken hart. De generaties voor ons ook. Toch ben jij geboren. De mensen die je voorgingen hebben geleerd hoe ze hun gebroken harten konden helen en alsnog een gelukkig leven konden krijgen.

Toegegeven:

Niet iedereen slaagt daarin.

Maar het verschil tussen een winnaar en een verliezer in de liefde is je mindset.

Blijf je bij de pakken neer zitten na een tegenslag? Of verbijt jij jezelf, vecht je door de pijn en ga je voor wat je het liefste wilt in de hele wereld?

Als je er klaar voor bent om voor de liefde te vechten krijg je hieronder mijn dertien beste tips voor liefdesverdriet.


tip-1-1tegen-vrienden-vertellenElke psycholoog kan je vertellen dat het verwerken van een groot verlies begint met het accepteren ervan. Het is onmogelijk om te dealen met de situatie als je ontkent dat het is gebeurd.

Nou zal je waarschijnlijk niet doen alsof jij en je ex nog steeds bij elkaar zijn. Maar heb je het de mensen in je omgeving verteld? En zeg je het voldoende tegen jezelf?

De makkelijkste manier om ermee om te gaan is om de mensen in je omgeving waarvan je liever niet wilt dat ze het weten, te vertellen dat het over is.

Hier moet ik wel bij zeggen dat je dit alleen moet doen als je het zelf hebt uitgemaakt of zeker weet dat het niet goedkomt. Als je regelmatig door een knipperlicht-fase gaat kun je beter even wachten.

Wanneer jij je vrienden ziet vertel je ze dat het uit is met je vriend of vriendin.

Wees zo eerlijk mogelijk bij het beschrijven van de details. Maak er geen lang verhaal van. Het gaat erom dat je vertelt wat er is gebeurd zodat het makkelijker is om het verlies te verwerken. Mede d00rdat je vrienden je gaan steunen als ze zich beseffen dat je het zwaar hebt.

Zeker bij mannen kan het zo zijn dat als je het niet duidelijk aangeeft, je vrienden het amper door zullen hebben.


tip-2-1Liefdesverdriet is enorm stressvol. En je kan dat niet zomaar oplossen. Je hebt tijd nodig om op een verstandige manier met je diepe verdriet om te gaan.

Maar waarom doet een gebroken hart zo’n pijn?

Liefdesverdriet veroorzaakt spanning.

Hoe langer de relatie duurde of hoe meer je aan die persoon gehecht was, hoe pijnlijker het is. Als je hem of haar heel erg mist zal je lijf volstromen met stresshormonen. Die zijn van invloed op je hart.

Door al die hormonen kun je pijn op de borst krijgen of andere symptomen van een hartaanval. Dit noemt ook wel het “gebroken hart syndroom“. Je gaat er niet dood aan en het gaat vanzelf weer over. Je ondervindt er geen blijvende schade van, maar leuk is het allerminst.

Wil je meer informatie over dit syndroom? Kijk dan dit filmpje:Je hart is even niet op zijn sterkst. Je bent zeer gespannen en emotioneel. Dit is niet het moment om een marathon te lopen of om je gezondheid te verwaarlozen.

Je lichaam krijgt een dreun van de stress. Daar moet je mee omgaan op een volwassen manier.

Je hoeft niet op je kont achter de geraniums te zitten. Maar ik wil je wel tips geven over hoe je respectvol met je lichaam en geest omgaat. Om je hart niet meer te belasten dan nodig. Zodat je de bovengenoemde symptomen snel kwijt bent.


tip-3-1

Als je het net gehoord hebt, ben je ontzettend verdrietig. In de weken of maanden daarna kun je aanvallen krijgen van emotie. Waarbij het lijkt alsof je overspoelt wordt door je gevoelens.

Ik wil je waarschuwen om je hier niet door te laten leiden. Realiseer je dat het je zo nu en dan zal overkomen.

Zorg dat je de ruimte neemt om het toe te laten op een moment dat je uitkomt.

tijd-voor-jezelfProbeer je eerst op iets anders te richten. Duik dieper in je werk of in de andere gebieden van je leven die belangrijk voor je zijn. Later in dit artikel geef ik daar meer tips over.

Dat zal niet altijd werken. Je komt op een punt dat de gevoelens te sterk zijn. Dan mag je alles uit je handen laten vallen, de gordijnen dichttrekken en een halve liter roomijs opentrekken.

Snotter je suf, word boos en uit wat er geuit moet worden. Maar zet voordat je hiermee begint een wekkertje. Geef jezelf een uur en daarna word je weer wakker.

Verdrietig blijven is vermoeiend.

Als het ergste verdriet is gezakt kun jij je beter ergens anders op richten. Door je niet de hele tijd op je emoties te focussen heeft het niet zo’n grip op je. En voorkom je dat jij jezelf uitput puur door alleen maar aan je gevoelens te denken.

Dus:

Als het echt niet anders kan neem je een uurtje vrij en huil jij je de ogen uit je kop. Daarna ga je weer verder.


tip-4-1Heb je het even moeilijk?

Google afbeeldingen van een hongersnood of een straat vlak na een aardbeving. Praat met de collectantes die elke winkelstraat onveilig maken. Kijk goed om je heen en zie de zwervers en drugsgebruikers die in portieken slapen.

Natuurlijk is liefdesverdriet enorm klote. Maar relativeer je verdriet even.

Je hebt liefde gekend en je hebt het verloren. Over niet al te lang zul je het weer vinden.

Maar een arm kindje met een gezwollen buikje en een vliegje op zijn neus heeft die luxe niet. Vergeleken met hem zijn je zorgen volslagen onzin.

Je “first world problems” zijn niet te vergelijken met de realiteit van zijn leven. Je dat realiseren helpt je om sneller verder te gaan in plaats van in je verdriet te blijven hangen. Het is misschien een naar trucje om je hersenen te misleiden, maar het werkt.

Wil je meer trucs om snel van je verdriet af te zijn? Lees dan:


tip-5-1doe-wat-je-niet-kon-doen

Als je in een relatie zit zul je altijd kijken wat de ander nodig heeft. Daardoor ben je niet altijd even genoeg met jezelf bezig.

Nu je vrij bent is het tijd om dat te vieren. Niet door je een stuk in je kraag te zuipen, alhoewel dat voor een keertje niet erg is.

Maar door jezelf af te vragen:

Waar geniet ik echt van?

En door dat vervolgens te doen.


tip-6-1Nu je vrijgezel bent is het slim om kritisch te zijn naar jezelf.

Ik weet dat dit niet leuk is. Maar het is makkelijk als je liefdesverdriet hebt. Alles ligt weer open. En je kunt met een frisse blik naar de wereld kijken zonder verder in de problemen te komen.

Heb je ambities opgegeven vanwege je partner? Ziet je huis er nog zo uit als jij dat zelf wilt, of is de smaak van je ex te dominant? Wat wil je de komende twee jaar bereiken en hoe ga je daar komen?


tip-7-1ga-naar-de-sportschoolDoor alle spanning worden er heftige emoties aangemaakt in je lijf. Die moeten ergens heen. Ik ben een fan van mediteren maar het is net zo effectief om een uurtje lekker te sporten:

 • Spieren getraind worden, inclusief je hart.
 • Je er beter uitziet.
 • Je minder last hebt van stress doordat je dit “eruit” traint.
 • Je minder last hebt van ziekte of zwakte door het prikkelen van je immuunsysteem.
 • Je eraan gewend raakt om actief te zijn.

Er zitten zoveel voordelen aan sporten dat je wel gek zou zijn als je het niet zou doen.

Ga een half uurtje hardlopen of ga regelmatig in de gewichten hangen. Zelf gebruik ik sporten op dagelijkse basis om zo te ontstressen van mijn drukke leven.

En meer nog, het is ook aantrekkelijk. In dit artikel leg ik je uit wat mannen aantrekkelijk vinden, en een gezond lichaam is er een van. Mannen, dit geldt ook voor jullie en waarom lees je hier.


tip-8Luister:

Je hebt het al moeilijk zat. Liefdesverdriet is slopend. Ik wil dat jij het jezelf zo makkelijk mogelijk maakt door goed voor jezelf te zorgen.

Heftige emoties kunnen je dag- en nachtritme ontregelen. Dit helpt niet als je wilt werken aan je leven, inclusief het vinden van een nieuwe liefde.

Daarnaast maken die emoties je immuunsysteem en algehele gesteldheid er niet beter op. Dit kun je oplossen door op andere vlakken wat meer gas te geven:

 • Eet gezond. Dit is geen fitnessblog maar zorg dat je voldoende energie hebt en niet leeft op chocoladerepen.
 • Zit je depressief binnen? Ga naar buiten en stel je huid bloot aan zonlicht. Dat werkt goed tegen depressie en algehele malaise.
 • Zorg dat je genoeg slaap krijgt. Niet de 12 uur die een slappe depressieveling pakt. Zet je wekker zodat je de tijd krijgt die je normaal ook nodig hebt, of dit nou 6 of 9 uur is.
 • Neem een massage. Dit helpt je te ontspannen, haalt je uit je hoofd en de aanraking maakt je milder voor jezelf.

tip-9

haal-banden-aan-met-vrienden

Je gaat me niet vertellen dat je vorige partner je niet een paar vrienden heeft gekost.

Niet omdat hij of zij met de vuist op tafel sloeg en zei: “Nu wil ik dat je niet meer met Rikkert naar de bioscoop gaat.” Maar in de loop van een relatie is het normaal dat er een aantal vriendschappen sneuvelen.

Eigenlijk zou dat niet zo moeten zijn. Maar het is nou eenmaal de realiteit. Laat je daar niet door tegenhouden.

Als jij weer contact wilt leggen met die oude vrienden moet je dat gewoon doen.

Verwaterd contact is zo te repareren door even te bellen. Maar je hoeft niet eens oude vrienden op te zoeken. Je kunt ook extra tijd doorbrengen met de vrienden die je nog wel ziet.

Waarom leg ik zo’n nadruk op sociaal contact?

Een break-up is niet goed voor je zelfvertrouwen. Daardoor kan je geneigd zijn om jezelf terug te trekken. Het zal je niet verbazen, maar dit helpt natuurlijk niet mee. Je kunt geen zelfvertrouwen opnieuw opbouwen als je alleen op je kamertje zit te huilen. Daar heb je andere mensen voor nodig.

Daarom wil ik dat je blijft afspreken met je vrienden. Het liefst zie ik dat je er een tandje bovenop gooit. Je hoeft niet de hele tijd over je ex te praten. Het is zelfs beter als je dat niet doet en doorgaat alsof er niets gebeurd is. (na de eerste hysterische fase, althans)


tip-10

Je aandacht ergens op richten is perfect om te dealen met liefdesverdriet.

Zoals je gemerkt hebt richt jij je bij de meeste van mijn tips op een ander aspect van je leven. Of het nou je vrienden, ambities of je sportschool is.

Maar er zullen momenten zijn dat je wilt ontspannen. In zo’n geval kan het verdriet snel omhoog komen. Op zo’n moment wil ik dat je gelijk je aandacht naar buiten richt.

Doe iets wat actief genoeg is om je aandacht van je verdriet af te houden, maar wat nog steeds ontspannend werkt.

Een wandeling in de natuur maken bijvoorbeeld. Maar het huishouden doen of koken voor jezelf werkt net zo goed.

De ideale activiteit is ontspannend maar wel in beweging. Als je stil zit is de kans groot dat je brein het van je overneemt en je continu beelden van je ex voorschotelt. En die zullen je niet allemaal bevallen.

Elke minuut die je zittend doorbrengt maken je gebroken hart erger. Terwijl jij het juist wilt oplossen. Wees dus niet bang om op te staan en je aandacht op iets anders te richten.


tip-11ga-niet-terug-naar-je-ex

Seks met je ex is geweldig. Het voelt vertrouwd en je weet precies wat de ander lekker vindt. Het is alleen het stomste dat je kunt doen als je hem of haar wilt vergeten.

Je ex is namelijk een drug. Je bent verslaafd aan hem, en elke keer als je iets van contact met hem hebt krijg je een nieuw shotje van die drug. Waardoor het onmogelijk wordt om ‘af te kicken van hem’.

Als je van je gebroken hart afwilt, moet je af van je ex.

 • Verbreek al het contact
 • Wanneer jullie elkaar tegenkomen op straat negeer jij je ex
 • Reageer niet op pogingen van hem of haar om contact te zoeken
 • Geef je behoefte aan “afsluiting” op

Zo simpel is het. (Simpel, maar niet gemakkelijk)

Pas als je liefdesverdriet weg is, mag je van mij weer met je ex praten. Maar lees eerst deze blog over vriendschap tussen mannen en vrouwen om voor jezelf te besluiten of dat wel zo’n goed idee is:

Het maakt me niet uit dat je elektrische tandenborstel nog bij hem in de badkamer ligt. Of dat zij het favoriete album van je postzegelverzameling heeft geleend en dat je dat terug wilt.

Je neemt geen contact op zolang jij liefdesverdriet hebt.

Als je hier moeite mee hebt lees dan ook deze tips om je ex te vergeten.

En hoelang duurt dat precies?


tip-12Als je hart gebroken is, verdwijnt je gevoel voor tijd. Je schat de toekomst veel te negatief in.

Hoe vaak je vrienden ook tegen je zeggen dat het allemaal goedkomt, de kans is groot dat je ze niet gelooft.

Gelukkig gaat het allemaal vanzelf over.

Uit onderzoek blijkt dat studenten na een maand of drie veel minder last hebben van hun liefdesverdriet als dat ze van tevoren dachten. Nou kun je dit proces versnellen door mijn tips hierboven op te volgen.

verdriet-gaat-weg

Maar zelfs als je alles fout doet en het jezelf lastig maakt, zal je liefdesverdriet vroeg of laat overgaan.

Er zijn mensen die twee jaar nodig hebben om over een verbroken relatie van zes maanden heen te komen. Ik ken een man die er tien jaar over deed om een relatie van drie maanden te verwerken. Hij deed dan ook uitzonderlijk hard zijn best om de herinnering aan zijn ex levend te houden en zichzelf te straffen voor het uitgaan van de relatie.

Ik ga er vanuit dat dit niet is wat jij voor jezelf wilt.

Hou in de gaten dat je zult eindigen met je droomman of -vrouw, maar dat je hiervoor wel even je ex moet vergeten. Ook al doet het nu pijn, hoe meer jij je best doet hoe sneller je er vanaf bent.


tip-13Dit is controversieel advies.

Sommige mensen zullen me voor gek verklaren. Maar in de praktijk zie ik het elke keer werken.

Vrouwen: Ga op eerste dates.

Geef elke man die interesse in je toont een kans als je hem ook maar een beetje leuk vindt. Het helpt je om je break-up te vergeten en geeft je een goed gevoel over jezelf. Doe een one night stand als je daar zin in hebt.

Mannen: Ga achter de vrouwen aan.

Ga naar de club of spreek vrouwen aan op straat en doe je best om er zo snel mogelijk een paar in bed te krijgen. Vroeg of laat kom je een vrouw tegen waar je ex bij verbleekt.

In het slechtste geval maak je een paar keer een middelmatige wip en heb je in die tijd even niet aan je ex gedacht.

En met behulp van deze artikelen beleef je vast een interessante (eerste) date:

>

Send this to a friend