17 Eerste Date Tips, Activiteiten & Ideeën (Compleet Overzicht)

More...

Hoe je er op een date voor zorgt dat de ander jou geweldig vindt...

Je bent vast wel eens op een date geweest die ongemakkelijk was of ronduit saai.

Maar wat als er een manier is om dat in de toekomst te voorkomen? Zodat bijna elke date iets wordt om naar uit te kijken?

Precies dat leer je in dit artikel. Je vindt hier een volledig overzicht voor hoe je jouw dates 'geslaagd' maakt.

tips voor een geweldige eerste date

Het maakt niet uit wat je date geschiedenis is… 

Of het nu een blind date is of dat je de persoon in kwestie al jaren kent….

Je wilt weten wat de beste manier is om te versieren en versierd te worden.

Deze vraag krijg ik van meiden van in de twintig, bejaarde vrouwen en mannen van allerlei pluimage. Iedereen is onzeker en wil het beste maken van een date die gepland staat.

Geen nood. Je krijgt mijn beste tips om er een geweldige dag van te maken. En je krijgt de beste activiteiten om te doen, of je nou thuis wilt afspreken of in het hartje centrum van Amsterdam. Waarheen je het beste kunt gaan hoor je zo, maar laten we beginnen met de belangrijkste tip van dit artikel:


Tip 1: Dit is hoe jij je droompartner versiert

Kijk.

Er zijn drie opties:

 • Je komt er tijdens de date achter dat de man of vrouw in kwestie niet zo leuk is als verwacht
 • Je hebt een leuke tijd tijdens de date
 • Je kijkt in de ogen van de ander en denkt dat je een hartinfarct krijgt van verliefdheid

In het eerste geval is het niet erg als er geen tweede date komt of als je binnen vijftien minuten weggaat. Daar vertel ik later meer over. Nee, nu wil ik het even hebben over wanneer je een leuke tijd hebt of voelt dat je hem of haar heel erg leuk vindt.

versierenIn dat geval moet je alles uit de kast trekken om die persoon te versieren. Wanneer je dit niet doet en alleen een beetje met elkaar zit te praten is de kans groot dat jullie in de “friendzone” komen. Alleen een “gezellig gesprek” is hartstikke saai en niet waarom jullie op date zijn gegaan.

Ik weet dat de meeste koppels bij elkaar zijn gekomen door zo’n “gezellig gesprek”. Dit zijn dezelfde koppels die me twee jaar later mailen dat de passie uit hun relatie is. Die passie is er natuurlijk nooit geweest. Want passievolle relaties beginnen passievol.

Daarom wil ik duidelijk maken wat je doel zou moeten zijn als je met iemand op date gaat. Dit verschilt tussen mannen en vrouwen.

Voor mannen: versier haar

Hiermee bedoel ik: probeer haar in bed te krijgen. Het maakt niet uit of het lukt.

Ok, dat is niet helemaal waar. Als het lukt is dat leuk voor jullie beiden. En wanneer een vrouw met je naar bed gaat, komen er allerlei stofjes in haar hersenen die haar positieve gevoelens geven. Die associeert ze daarna met jou.

Maar stel dat het niet lukt. Dan heb je het alsnog geprobeerd. Je hebt met haar geflirt, geprobeerd het haar naar de zin te maken en de spanning opgevoerd. Dat is voor een vrouw veel interessanter dan een man die twee uur lang doet alsof hij haar nieuwe platonische vriend wil worden. Waarna hij haar bij het thuisbrengen onhandig probeert te zoenen.

Het ergste wat je kunt overkomen is dat je helemaal niets probeert en jullie bevriend raken. Dit noemen mannen ook wel “rustig aan doen”. Geloof me: dit werkt niet. Een vrouw denkt dat je homo bent en je mag voortaan haar handtas dragen, of ze voelt zich niet tot je aangetrokken. Een man die geen interesse in haar toont, komt niet eens voor op haar radar, simpelweg omdat het niet spannend voor haar is.

Dus: ga er vanaf minuut 1 met de intentie in om haar te versieren. En laat dat duidelijk merken.

Voor vrouwen: Voor jullie dames ligt het natuurlijk iets anders.

Jij bent natuurlijk niet de eerste de beste. En je wilt niet naar bed of in een relatie met een man die je niet aantrekkelijk vindt. Daarom is de eerste date voor jou de perfecte gelegenheid om hem te leren kennen.

Je doel is om hem zijn best voor je te laten doen. Dit geeft jou de kans om meer over hem te weten te komen en uit te vinden hoe leuk je hem vindt. Daarnaast geeft het hem een lekker gevoel omdat hij ervoor mag werken. Als hij geen moeite hoeft te doen voor jou is de date saai voor hem.

Speel niet hard to get. Dit begrijpen mannen niet. Maar neem je tijd om te zien of hij wel zo leuk is als hij zich voordoet.

Zelfs als je al overtuigd bent, zorgt een nieuwsgierige maar afwachtende houding ervoor dat hij de spanning steeds meer zal opvoeren. Totdat het te veel wordt voor jullie beiden en jullie niet meer van elkaar af kunnen blijven.

Moet je de ander nog uitvragen? Dan lees je in dit artikel hoe je dat doet.


Tip 2: Besef dat de ander je al leuk vindt

Wees niet te zenuwachtig.

De ander zou niet met je op date gaan als hij of zij je stom vindt. Hij of zij vindt je leuk, maar je weet nog niet precies hoe leuk.

Daar ga je tijdens de date achter komen.

Het kan zijn dat die ander je ontzettend leuk vindt en je al jaren op het oog heeft. In dat geval is de kans heel groot dat het goedkomt, wat je ook doet. Maar je mag hier niet vanuit gaan. Je kunt geen gedachten lezen.

Daarom wil ik datje je best doet om een goede eerste indruk te maken. En om je date zo goed mogelijk te verleiden.

Je bereidt je voor alsof je een zanger met een belangrijke auditie bent. En hoe je dat doet leer je in de volgende tip.


Tip 3: Besteed aandacht aan je uiterlijk

Het zal je niet verbazen, maar je uiterlijk is belangrijk. Of je een man of een vrouw bent maakt niet uit.

Mannen

Mijn advies voor mannen is om ervoor te zorgen dat je er niet uitziet als een zwerver. Het zal je misschien verbazen, maar dat is voor veel gasten al moeilijk zat. Zorg dat je gedoucht bent, je tanden hebt gepoetst en kleren aantrekt die er schoon uitzien.

Je doel is om het niet te verpesten via iets doms zoals je kleding of uitstraling. Dat is makkelijk te regelen door met een checklist je hele verschijning af te gaan. Geen enkele chick gaat je zoenen als je een halve tak spinazie tussen je tanden hebt.

Vrouwen

besteed aandacht aan je uiterlijkVoor vrouwen ligt het iets anders.

Het is een van je belangrijkste wapens die je kan inzetten om zijn hart te veroveren.

Mannen zijn visueel ingesteld en een vrouw die er mooi uitziet staat altijd 20 punten voor op een vrouw die niet haar best heeft gedaan.

Daarmee bedoel ik niet dat je twee uur extra voor de spiegel hoeft door te brengen. Dat verschil zien mannen niet.

Maar hij ziet het wel als je vrouwelijke kleding draagt die je goed staat. Dat je haar mooi en lang is en dat je andere kenmerken van je vrouwelijkheid hebt benadrukt.


Tip 4: Oefening baart kunst

Ben je erg zenuwachtig voor je date? Dan is er maar één manier om daarvan af te komen. En dat is door vaker op date te gaan.

Het verbaast me dat niet meer mensen proberen te oefenen in de liefde.

Je kunt niet verwachten een spetterende indruk te maken als je maar twee eerste dates per jaar doet. Je zult er minstens vijftig in korte tijd achter de rug moeten hebben om je een beetje ontspannen te voelen.

(Ja, ik besef me dat het voor dee meeste mensen een shock is wanneer ik zeg dat ze op 50 dates moeten gaan. Ik besef me ook dat de meeste mensen dit advies niet gaan opvolgen. Voor de mensen die wel het lef hebben om het te doen: Het is het mooiste wat jouw liefdesleven kan overkomen.)

Je kunt het geluk hebben dat je op date nummer vier al de ware tegen het lijf loopt. Meestal duurt het langer. Dan kan je maar beter niet meer zenuwachtig ervoor zijn.

Hoe je vijftig dates regelt als man leer je in de podcast hieronder:

Korte pointers voor beide geslachten:

 • Date iedereen die je ook maar een beetje aantrekkelijk vindt
 • Wees niet bang om na 15 minuten weg te lopen als het niks blijkt te zijn
 • Probeer bij iedereen ten minste 1 leuk ding te vinden

Hiermee kan je makkelijk 30-60 dates in 60 dagen regelen.


Tip 5: Neem geen cadeaus mee naar de date

Jij bent vast iemand die snapt dat dit ronduit een belachelijk idee is.

Dus deze tip is voor de mensen die dit nog niet helemaal door hebben.


Tip 6: Vermijd altijd deze twee date locaties

Er zijn twee standaard eerste dates die verboden zijn:

De bioscoop

Ga niet naar de bioscoopAls je naar de bioscoop gaat, word je twee uur lang gebombardeerd met luide muziek en heftige beelden. Hierdoor raak je emotioneel afgevlakt.

Het is tegenovergestelde van sociaal doen en een leuk gesprek voeren.

Je hebt minstens een uur nodig om van de film te herstellen, in een sociale bui te komen en weer te beginnen met flirten en versieren.

Het doel van de date is om de persoon tegenover je te verleiden, niet om één of andere middelmatige film te kijken.

De enige manier waarop een film kijken wel werkt, is als je het bij je thuis doet.

Ga niet uit eten

Ook dit is ongemakkelijk. Mensen hebben standaard verwachtingen van een etentje, maar het heeft in ieder geval geen flirterige vibe. Het is iets formeels dat je doet als je elkaar langer kent. Ik raad het in vrijwel alle gevallen af omdat het heel moeilijk is om te flirten in een restaurant.

Mannen moeten deze twee dates niet voorstellen. Als je als vrouw een voorstel krijgt om op één van deze twee dates te gaan wijs je het af met dit sms’je of appje:

“Sorry, ik ga op een eerste date nooit naar de bioscoop/uit eten. Maar ik weet zeker dat je slim genoeg bent om iets anders te verzinnen ;)”

Maar wat doe je dan wel op een date?


Tip 7: Maak een wandeling en drink wat

Dit is de meest simpele eerste date-activiteit die ik leer aan mijn klanten.

Dit is waarom een wandeling en een drankje briljant is:

 • wandelenDoor het wandelen raken jullie je zenuwen kwijt.
 • Je kunt elkaar gemakkelijk aanraken.
 • Je bent niet genoodzaakt om elkaar aan te kijken. Het is natuurlijk als je even wegkijkt tijdens een wandeling, terwijl een minuut de andere kan op kijken als je tegenover elkaar zit heel raar is.
 • Je bent niet zoveel geld kwijt aan de bioscoop of een restaurant
 • Je praat met elkaar in plaats van je aandacht op iets anders te richten (eten of een film).
 • Tijdens het wandelen, delen jullie actief een ervaring. Jullie lopen samen rond, kijken samen naar de eendjes, enzovoorts. En raken zo beter op elkaar afgestemd.
 • Als man kan je tijdens het wandelen laten zien dat je de leiding kan nemen. Loop aan de straatkant, begeleid je dame door de stad of het park en laat zien dat je manieren hebt. Hierdoor voelen vrouwen zich vrouwelijker.

Tip 8: Dit is de nummer één fout die mannen maken op een eerste date

Ik weet dat er veel goede tips op mijn site staan. En dat je een beetje zenuwachtig bent omdat je met zo’n leuke chick op stap gaat. Maar trap alsjeblieft niet in de val dat je niet luistert naar wat ze te zeggen heeft.


Nadenken over wat je nu weer moet zeggen of wat de volgende stap is om haar te verleiden valt niet te combineren met een leuke date. Van tevoren mag je daarover nadenken en je goed voorbereiden. Maar op de date zelf, is je eerste prioriteit haar al je aandacht te geven.

Op deze manier heeft de vrouw het gevoel dat ze daadwerkelijk met jou aan het praten is en niet in de lucht aan het lullen is. Je kunt een vrouw niet versieren als je geen contact met haar maakt. En je maakt het jezelf alleen maar moeilijker door continu in je hoofd te zijn.


Tip 9: Dit is de nummer één fout die vrouwen maken op een eerste date

De grootste fout die vrouwen maken is: Niet kritisch zijn.

Als jij iemand bent die alles wat een man zegt geweldig vindt, dan raad ik je aan om daarmee op te houden. Als in gisteren.

kritisch beoordelenHet is namelijk veel beter om in de stoel van de beoordelaar zitten en kritisch naar zijn verhalen te luisteren. Je bent bij wijze van spreken een jurylid die niet zo maar alles leuk vindt. Niet hardop, maar in je hoofd.

Het komt dus eigenlijk neer op het volgende:

 1. Als je het leuk vindt wat hij zegt, dan mag je dat best benoemen of lief naar hem lachen
 2. Als je het onzin vindt, laat dan niet uit beleefdheid merken dat je het leuk vindt

Klinkt simpel toch?

Toch doen maar weinig vrouwen dit.

Het resultaat hiervan is dat mannen meer hun best gaan doen voor je, omdat ze merken dat ze moeten werken voor je validatie. Ik vind het ook een prachtig systeem 😉


Tip 10: Een drankje mag

Nee, ik ben geen voorstander van om voor de date een fles wodka weg te tikken.

Maar als je merkt dat je ontzettend zenuwachtig bent tijdens een date, dan kan een drankje geen kwaad.

 

Een ander voordeel is dat de persoon tegenover je ook meer op zijn/haar gemak zal zijn, waardoor de stemming positiever wordt.

Samenvattend: Een drankje is een goed idee, 20 drankje niet.


Tip 11: Raak elkaar aan.

Het verschil tussen goede vrienden en vriendje/vriendinnetje is dat die laatste verliefd zijn en seks hebben met elkaar. Laat me dat herhalen voor je:

Het verschil tussen vrienden zijn of vriendje/vriendinnetje zijn, is seks. En seks komt voor uit aanrakingen.

Maar iemand aanraken tijdens de date heeft ook andere voordelen. Je laat zien dat je de ander aantrekkelijk vindt en toenadering zoekt. Door op een directe en sociaal slimme manier aan te raken kom je ook nog eens intelligenter en aantrekkelijker over.

In deze artikels leer je alles wat je daar over moet weten:

Maar voor nu een paar snelle pointers:

 • raak elkaar aanBegin vanaf het begin. Geef elkaar een halve knuffel (je weet wel, met 1 arm)
 • Raak je date aan op niet-intieme plekken zoals de schouder en bovenarmen. Begin rustig tot je date het terugdoet. Dan doe je het wat vaker. Dit kan heel gemakkelijk tijdens een wandeling.
 • Ga altijd naast elkaar zitten.
 • Denk niet te veel na over zoenen. Je hoeft je date niet te zoenen om er een goede avond van te maken. Ik zou eerder proberen om bij elkaar in bed te belanden. Een zoen op het verkeerde moment kan de spanning en de vaart uit een date halen, zeker als je er te lang mee doorgaat.

Tip 12: Laat verschillende kanten van jezelf zien

Luister goed:

Mannen

Als je een man bent, wil ik dat je niet te veel één kant van jezelf laat zien. Ik weet dat je films hebt gezien waarin of de stoere hork het meisje krijgt, of juist de slijmerige nerd. Maar in de werkelijkheid willen vrouwen een man die alletwee deze kanten in zich heeft.

Ze wil een sterke man die niet onder stoelen of banken steekt dat hij weleens naakt met haar in een draaimolen wil zitten. Aan de andere kant kan dit haar wat bang maken en heeft ze meer behoefte aan een zachte jongen die vriendelijk luistert.

Daarom wissel je deze twee kanten af. Je begint met de stoere knaap die haar wel even komt versieren. Door de date heen laat je steeds meer kwetsbaarheid en vriendelijkheid zien. Hiermee voorkom je dat ze je een hork vindt en bouw je vertrouwen. Daar krijgt ze weke knietjes van en dat maakt het makkelijker om haar aan het eind van de avond over je schouder te gooien en haar naar je huis te dragen.

verschillende-kantenVrouwen

Voor vrouwen ligt het iets anders.

Mannen voelen zich aangetrokken tot vrouwelijke vrouwen. Ik weet dat de sterke, onafhankelijke dames die dit lezen het over het algemeen makkelijker vinden om hun stoere kant te laten zien.

Daarom wil ik hen aanmoedigen om vooral de zachte, vrouwelijke kant te benadrukken tijdens een date.

Dat doe je door je uiterlijk zo vrouwelijk mogelijk te maken. Maar ook door meer je lieve en sensuele kant te laten zien. Dat sterke en onafhankelijke zit in je persoonlijkheid en dat sloopt niemand eruit. Maar het vrouwelijke kan je naar boven halen voor een man die je aantrekkelijk vindt.

Dit betekent niet dat je alles geweldig gaat vinden wat hij zegt. Zie tip #9 voor hoe je dit voorkomt.


Tip 13: Wees eerlijk als een onderwerp je niet interesseert

Ja-knikkers scheppen geen vertrouwen.

We houden eerder van mensen die ons vertellen hoe het echt zit. Wees daarom niet bang om je date in de reden te vallen als hij of zij een dodelijk saai verhaal aan het vertellen is.

De bedoeling is om elkaar te leren kennen. Iemand subtiel melden dat je aandacht is afgedwaald is daar onderdeel van. Je date leert zo over je smaak. En als je het een beetje tactisch aanpakt, maak je er nog een goede indruk mee ook.

Je laat zien dat je eerlijk bent en dat werkt in je voordeel.


Tip 14: Begrijp wat goede gespreksonderwerpen zijn, en wat niet…

Er zijn goede en slechte gespreksonderwerpen op een date. De standaard “wat doe je voor werk” hebben mensen al duizend keer beantwoord. Probeer dus een beetje creatiever te zijn.

Hier zijn drie voorbeelden:

 • “Wat is het meest avontuurlijke wat je ooit hebt gedaan?”
 • “Wat heb je liever: een onbewoond eiland of een privéjet?”
 • “Als je mocht kiezen, met wie zou je dan het liefst uit eten gaan op deze wereld?”

Dit zijn vragen die indirect informeren naar waar iemand gepassioneerd over is. Je kunt het natuurlijk ook direct vragen. Of maak gebruik van deze 27 gespreksonderwerpen voor een eerste date.


Tip 15: Kies deze uitjes voor een originele eerste date

Als je niet een wandeling wilt maken om daarna wat te drinken, heb ik nog wat andere date-suggesties voor je. Deze zijn wat origineler en zorgen ervoor dat jullie geen saaie date hebben.

 • schilderenNaar de kinderboerderij
 • Picknicken
 • Naar de sportschool
 • Samen schilderen
 • Gourmetten
 • Samen een maaltijd koken
 • Thuis een slechte film kijken
 • Ijsje halen (het is heel simpel, maar elke keer verdomd leuk)
 • Gezelschapsspel. Denk aan dammen/monopolie

Zoals je ziet zijn er twee categorieën: dingen die ook leuk zijn als je ze niet op een date maar alleen of met vrienden zou doen. En kinderachtige, speelse activiteiten die ervoor zorgen dat jullie samen kunnen lachen en plezier kunnen maken.

Als je dates niet goed lopen, is de kans groot dat je te serieus bent.

Geen enkele man of vrouw wil tegenover een potentiële partner zitten, die persoon strak aankijken om sociaal vastgestelde gesprekslijnen te volgen. Ook al doen mensen dit automatisch als ze een beetje wanhopig zijn, diep vanbinnen willen ze een speelse of romantische date. De bovenstaande uitjes helpen hierbij.

Wil je nog meer tips voor leuke dates? Klik dan hier voor mijn artikel met 46 leuke date activiteiten.


Tip 16: Laat de man betalen

Dit is een hele belangrijke. Want het is de manier van een man om te laten zien dat hij wil zorgen voor een vrouw.

Vrouwen

Als je een vrouw bent: wees niet bang dat hij verwacht dat je in ruil met hem naar bed gaat. Ik heb duizenden mannen gecoacht, en ik heb er geen één horen klagen dat een vrouw niet met hem naar bed ging terwijl hij wel de rekening had betaald.

Als vrouw kan je bonuspunten scoren door in eerste instantie een beetje tegen te sputteren en hem daarna te bedanken. Doordat je eerst doet alsof je dat niet nodig vindt kan hij erop staan en voelt hij zich extra man. Daarna kan je hem ervoor “belonen”. Zie het als een puppy die je na afloop van een goed trucje een aai over zijn bol geeft.

Mannen

Omgekeerd heb ik wel mannen horen klagen dat vrouwen hen niet lieten betalen. Het is alsof ze haar een cadeautje willen geven en ze er niet in mee wil gaan.

De man in kwestie wist dat zijn date sterk en onafhankelijk is, maar dat maakt het voor hem juist belangrijker om zijn waardering te laten blijken voor haar gezelschap.


Tip 17: Date snel, dump sneller

Als je op date gaat, ken je die persoon nog niet. Misschien heb je veel tijd samen doorgebracht, maar als je gaat onderzoeken of er aantrekkingskracht en romantiek is, gaat jullie contact veranderen.

Je weet niet wat er gaat gebeuren.

Daarom wil ik dat je ervan uitgaat dat het misgaat en tegelijkertijd andere mensen datet.

Want wanneer je maar één eerste date gepland hebt en daar heel erg naar uitkijkt, maak je het in je hoofd te belangrijk. Dan kom je veel te gespannen op de date en kom je wanhopig over.

Door meerdere eerste dates met verschillende personen te plannen, voorkom je dat je onrustig of wanhopig overkomt.

Maar natuurlijk is dat niet alles….

Als je zeker weet dat iemand echt niet leuk is, moet je gewoon weglopen. Zo simpel is het. Of je nou een half uur in de date bent of er vijf hebt gehad. Het leven is te kort om genoegen te nemen met iemand die je “OK” vindt.

Verliefd worden lukt niet op iemand die “goed genoeg” is. Nee, je wilt vlinders in je buik. En die krijg je pas als je veel mensen datet en daar bij toeval.

>

Send this to a friend