Verklapt: Hier de 13 échte geheimen voor de perfecte relatie

In dit artikel leer je:
– Dat een likje make-up en een paar avonden per week sporten elke relatie beter maakt
– Waarom de herinnering aan een ruzie langer blijft hangen dan een gezellig etentje
– De grootste leugen over relaties: voorkom dat je deze fout maakt en je kans op succes verdubbelt
– Hoe je voorkomt dat een crisis je relatie de nek omdraait
– …en nog veel meer

“De snelste weg naar de perfecte relatie”

De perfecte relatie bestaat niet.

De titel hierboven is een misleiding. Niet om je voor de gek te houden. Maar om je duidelijk te maken dat een perfecte relatie niet uit de lucht komt vallen.

Hoeveel mensen ken je die echt gelukkig zijn met hun partner? Die van de ander op aan kunnen en na jaren in de relatie nog net zo blij zijn als in het begin?

Dat zijn er heel weinig. En het is mogelijk, maar alleen als je mijn onderstaande tips opvolgt. Ze zijn gebaseerd op mijn jarenlange ervaring als datingcoach. Als je ze allemaal opvolgt zul je zien dat je relatie direct verbetert en je veel minder problemen hebt dan voorheen.

Ben je er klaar voor?

Geheim 1: De wil om je best te doen

Geen enkele relatie is perfect. En elke relatie kent momenten waarop alles van een leien dakje lijkt te gaan. Maar dat is van korte duur. Er komt vanzelf een nieuw conflict of verschil van mening.

Vrijgezellen hebben zo hun beeld van wat de ideale partner allemaal voor hen zou kunnen betekenen. En hoe de perfecte relatie eruit komt te zien, als ze die perfecte partner maar weten te strikken. Maar waar zij geen rekening mee houden is:

 • De verschillen tussen mannen en vrouwen. Aantrekkingskracht ontstaat doordat mannen een vrouwelijke vrouw willen en vrouwelijke vrouwen een mannelijke man. Maar vrouwelijke vrouwen en mannelijke mannen gedragen zich op compleet verschillende manieren. En gaan heel anders met alles om.
 • Je kunt geen gedachten lezen. Als er dan iets misgaat is dat moeilijk om te repareren omdat je een relatie hebt met iemand die je niet kan begrijpen, omdat hij of zij van het andere geslacht is. Vrouwen begrijpen niet de drang van mannen naar vrijheid, mannen snappen niet waarom vrouwen de hele tijd over hun gevoelens willen praten

Zelfs als je elkaar heel leuk vindt en over veel dingen hetzelfde denkt is het moeilijk om een relatie perfect te laten verlopen. Dat komt omdat mannen en vrouwen zo anders in elkaar zitten dat je continu moet onderhandelen en werken om de relatie gezellig te houden.

En dat is gelijk het eerste geheim:

Zolang je bereid bent om te blijven communiceren en te blijven proberen gaat het de goede kant om. Maar zodra je daarmee stopt en niet meer werkt aan je relatie is het einde in zicht.

Dat zie je ook bij Hollywood-sterren die het perfect voor elkaar hebben. Ze zijn heel aantrekkelijk, hebben alle tijd voor elkaar en zijn ontzettend rijk. Zij kunnen hun levens inrichten zoals ze willen maar slagen er niet in om er wat leuks van te maken. Vaak gooien ze snel de handdoek in de ring en is het feest afgelopen.

Geheim 2: Meer positieve dan negatieve momenten

Waarom zou je samen met iemand willen zijn die je niet gelukkig maakt?

Een goede relatie kent meer positieve dan negatieve momenten. Jullie maken elkaar gelukkig. De problemen stapelen zich niet op en jullie blijven communiceren als deze er wel zijn.

Zodra er meer negatieve dan positieve momenten zijn wil ik je aanmoedigen om hier zo snel mogelijk wat aan te doen. Lukt dat niet, dan kun je het beter uitmaken. Het leven is te kort om bij iemand te blijven die je ongelukkig maakt.

Geheim 3: Jullie sluiten het altijd goed af

Als jullie samen zijn geweest eindigt dit altijd leuk. Jullie zeggen gedag op een lieve manier en sluiten het zo op een goed moment af.

Dit is belangrijk. Uit onderzoek blijkt namelijk dat we van een ontmoeting twee punten het meest onthouden:
– Het moment waarop we de meest intense emotie hadden, negatief of positief
– De afsluiting en hoe dat voelde

Alle andere momenten vergeten we en kunnen we ons veel moeilijker voor de geest halen. Daarom is het zo belangrijk om overwegend positieve hoogtepunten te hebben en zo min mogelijk negatieve punten. Zeker voor mannen, die veel minder behoefte hebben aan emotionele variatie dan vrouween.

En hoe je afscheid neemt na afloop van een tijdje samen is dus belangrijk. Als je met ruzie wegloopt en je bent daar boos om, blijft die boosheid hangen. Als je daarentegen de ruzie oplost en met een gevoel van vergevingsgezindheid afscheid neemt, loop je weg met milde gevoelens. Daardoor heb je veel meer behoefte om elkaar te zien.

Geheim 4: Hetzelfde denken over de grote vraagstukken in het leven

Een relatie kan heel moeilijk worden als je op de volgende punten van mening verschilt:

 • Geloof. En hoe belangrijk het is dat de ander hetzelfde geloof heeft als jij. Als je denkt dat je partner in de hel komt omdat hij of zij niet naar de juiste god bidt zal het hem nooit worden
 • Wat je normen zijn. Is het OK om een leugentje om bestwil te vertellen? Als je een portemonnee vindt met 100 euro, hou je die 100 euro dan? Het is heel lastig om een relatie te hebben met iemand die een compleet ander moreel kompas heeft dan jij

Dit zijn maar twee voorbeelden. Er zijn er nog veel meer te verzinnen. Waar het om gaat is dat je kunt verschillen van mening over wat “goed” en “slecht” is. Als je een naar gevoel krijgt van dingen die je partner als vanzelfsprekend beschouwt is dat een recept voor stress.

Je hoeft niet over alles hetzelfde te denken. Maar het is wel handig als het ongeveer dezelfde kant op gaat qua denkbeelden. Als jij niet in god gelooft en een relatie aangaat met een strenge moslim kom je vroeg of laat in conflict. Het is haast vermakelijk om over dit soort conflicten te lezen op een forum op internet, niet in de laatste plaats omdat het van te voren zo overduidelijk is dat er grote meningsverschillen zijn.

Geheim 5: Elkaar omhoog brengen

Wat ik iets te vaak zie gebeuren is het volgende scenario:

Een jongen en een meisje beginnen een relatie. Los van elkaar zijn ze cool en succesvol. Maar zodra ze beginnen met daten maken ze elkaar minder leuk.

Ze gaan alleen naar buiten om naar hun werk te gaan en boodschappen te doen. Thuis zitten ze op de bank en kijken ze TV. Al de activiteiten die ze eerder hadden zijn gesneuveld voor dat ritueel.

Het gevolg is dat beide steeds luier worden en steeds meer moeten inleveren op de andere vlakken in hun leven. Ergens heeft het iets romantisch om samen af te glijden en geen leven meer te hebben. Maar op den duur is dat niet meer leuk. En in feite doe je een wedstrijdje wie de ander het eerste ongelukkig heeft gemaakt.

Het is veel beter als je een relatie hebt waarin je de ander beter maakt. Je steunt en stimuleert elkaar om het beste uit jezelf te halen. Je moedigt de ander juist aan om hard te werken aan zijn doelen en dromen. En dat krijg je ook terug van je partner. Als de één afglijdt wordt hij of zij gecorrigeerd door de ander.

Zo’n relatie heeft meer kans van slagen op de lange termijn. Want één van de meest voorkomende redenen dat mensen scheiden is dat er een crisis ontstaat waar mensen niet uitkomen. Bijvoorbeeld zwaar geldgebrek of een sterfgeval in de familie. Als je dan gewend bent om elkaar te helpen uit zo’n put te komen wordt de kans dat de relatie de crisis overleeft vele malen groter.

Geheim 6: Je voorkomt ruzies

datingcoach-couple-plaatjeSoms sla ik een vrouwentijdschrift open als ik zit te wachten bij de kapper. Gewoon, om te kijken wat de 20-jarige stagaires op de redactie uit hun dikke duimen hebben gezogen over relaties.

De meest belachelijke tips komen in dit soort blaadjes voorbij. Laat staan dat ik het heb over wat je allemaal vindt op internet. Als datingcoach is er één tip in het bijzonder die elke keer weer pijn aan mijn ogen doet:

“Maak ruzie. Want ruzie maakt je relatie beter.”

Waar deze hardnekkige mythe vandaan komt weet ik niet. Maar ik hoop dat ik je in de volgende paar alinea’s ervan kan overtuigen dat dit klinkklare onzin is.

Ik vertelde je eerder al dat we vooral de meest intense momenten met iemand anders onthouden. Als je ruzie maakt is dat een intens moment. Hoe vaker je ruzie maakt, hoe negatiever het gevoel bij je relatie wordt. Ruzie maakt je relatie dus niet beter, maar maakt juist de kans groter dat je er genoeg van krijgt.

Dat wil niet zeggen dat er geen goede intenties achter een ruzie kunnen zitten. Als jullie alletwee wat anders willen moet je daar over praten. En als je partner je kwaad maakt kan je dat maar beter laten weten, het liefst voordat je het stadium “briezende stier” hebt bereikt.

Het is belangrijk om je partner te vertellen wat beter kan. Maar nog belangrijker is om zelf aan je partner te vragen wat jij beter kan doen. En hem of haar uit te nodigen om eerlijk te zijn over wat hij of zij nodig heeft.

Veel relaties lopen spaak omdat partners niet eerlijk durven te zeggen waar ze naar verlangen. Of dat de één de ander in een hoek drijft. Een vrouw die continu blijft vragen om aandacht terwijl de man duidelijk laat merken meer ruimte voor zichzelf nodig te hebben is een recept voor een break-up. Dat kan opgelost worden als beide partners op tijd laten merken dat ze ontevreden zijn en onderhandelen over wanneer ze precies tijd met elkaar doorbrengen.

Geheim 7: Vertrouwen

Elkaar leren vertrouwen is enorm belangrijk. Als jij je partner wantrouwt is dat niet leuk voor jou, maar ook niet voor je partner. Want het is heel moeilijk om bij iemand te zijn die zegt van je te houden maar je ondertussen scherp in de gaten houdt.

Het is ook contra-productief. Stel dat je bang bent dat je partner vreemdgaat en je dit continu tegen hem zegt. Wat heeft hij nu nog te verliezen als hij het daadwerkelijk doet? Jij denkt immers al dat hij schuldig is.

Maar als je juist tegen hem zegt dat je er niet over twijfelt, dat je zeker weet dat hij te vertrouwen is en dat je zielsveel van hem houdt…. Dan heeft hij wat te verliezen als hij vreemdgaat. Wanneer hij dan een affaire begint weet hij hoe hard hij jou teleurstelt. En dat wil hij je als goed vriendje niet aandoen.

Geef daarom je man (of vrouw) altijd het voordeel van de twijfel. Communiceer de regels met elkaar en hou je er zelf ook aan. Als jij laat zien dat je te vertrouwen bent en dat je vertrouwen hebt in je partner wordt het heel pijnlijk voor hem (of haar) om dat vertrouwen te schaden.

Geheim 8: Attent zijn

vreemdgaan-flirten-voorkomenUit onderzoek blijkt dat lieve dingen doen voor elkaar een enorme voorspeller is van hoe lang een relatie duurt. Sterker nog: koppels die een halve eeuw bij elkaar blijven doen dit allemaal. Want je draagt bij aan elkaars geluk en dat wil je natuurlijk in je buurt houden.

Wat bedoel ik met attente dingen doen voor elkaar?
– Denk aan activiteiten ondernemen met je vriendin (lijstje hier)
– Verras de ander (hier manieren om een man goed te verrassen)

Zoals je in deze artikelen kunt lezen gaat het om lieve, kleine dingetjes. Niet om grote, spectaculaire geschenken. Dat is wat je partner veel gelukkiger maakt.

Want zoals je misschien wel weet went alles. Stel dat je de loterij wint. De eerste paar weken ben je zielsgelukkig. Maar na een maand neemt dat geluk af naar het niveau voordat je de loterij won. En een jaar later is het helemaal constant.

Maar als je elke dag een paar dingen doet die je tevreden en gelukkig maken, heb je elke dag een paar “mini-pieken” die een uur blijven hangen. Datzelfde kan je doen voor je partner. Houdt hij of zij heel erg van koffie, dan maak je een lekker kopje. Of geef een lekkere massage. Dat soort dingen worden enorm gewaardeerd.

Je kunt wel iets heel spectaculairs doen voor je partner, zoals het kopen van een auto, maar dat blijft niet hangen. Ze raakt na een paar weken gewend aan die luxe cabriolet onder haar billen en denkt er niet meer over na. Terwijl als je haar elke paar dagen trakteert op iets lekkers of haar een goede massage geeft, ze je continu dankbaar blijft.

Protip: Ga leren masseren en volg zelf een online massagecursus (bijvoorbeeld deze) en verras je partner met je nieuwe skills.

Geheim 9: Leer over de verschillen tussen mannen en vrouwen

Ik noemde het al eerder: de verschillen tussen mannen en vrouwen is wat zorgt voor aantrekkingskracht, maar ook voor de vernietiging van de relatie (als je niet oplet).

Een voorbeeld is hoe mannen zich close voelen met iemand in vergelijking met vrouwen. Vrouwen hebben het nodig om met elkaar te praten. Op die manier bouwen ze een band op met elkaar. Mannen hebben het nodig om samen dingen te ondernemen. Praten doet heel weinig voor zijn gevoel van vriendschap.

Als je als vrouw continu met een man probeert te praten raakt hij snel op je uitgekeken. Maar als je als man continu dingen aan het doen bent zal je vriendin beginnen te klagen dat je haar geen aandacht geeft.

Je moet elkaar continu vertellen wat je nodig hebt en een middenweg zoeken. Dat betekent niet dat de één zich altijd hoeft aan te passen aan de ander. Maar als jullie samen tijd doorbrengen is het prima mogelijk iets samen te doen en tegelijk (of er omheen) een goed gesprek te voeren.

Als jullie niet bij elkaar in de buurt zijn wil een man niet communiceren over WhatsApp. Dat doet hij niet voor de lol. Als je hem als vrouw doodgooit met berichtjes heeft hij hier snel genoeg van.

Omgekeerd heeft een vrouw af en toe een lief berichtje nodig om zich prettig te blijven voelen. Als je als man niet weet hoe je hiermee moet omgaan heb je een probleem. Lees meer over hoe je moet appen met vrouwen in dit artikel.

Geheim 10: Blijf variëren

Als je elke dag pasta eet krijg je er vanzelf genoeg van. En wat denk je dat er gebeurt als je elke dag dezelfde film kijkt?

Toch doen mensen in hun relatie precies dat. Ze herhalen elke dag hetzelfde patroon en veranderen nooit wat. De relatie wordt enorm voorspelbaar. Het wordt dan heel makkelijk om je aan elkaar te ergeren.

Door af en toe jullie routine te veranderen en nieuwe dingen te proberen voorkom je dat jullie in een sleur komen. Het gaat er niet om dat jullie alles in één keer veranderen. Maar stel dat jullie elke week in hetzelfde restaurant gaan eten, dan wordt dit vanzelf saai. Kies daarom elke week een ander restaurant.

Dit geldt op elk vlak in jullie relatie. Doe nooit twee keer hetzelfde in twee maanden tijd, op welk gebied dan ook. Je raakt altijd gewend aan dingen die de eerste keer leuk zijn. Waardoor de lol er snel afgaat.

Ik zeg altijd tegen mijn klanten dat ze hun partner mee op date moeten nemen. Wat ik hiermee bedoel is dat je regelmatig iets spectaculairs of heel leuks doet om je partner een spannende en positieve ervaring te geven. Dit soort momenten blijven hangen. Het hoeft niet veel te kosten, het gaat erom dat het iets anders is dan dat jullie normaal doen en dat het heftige (het liefst positieve) emoties oproept.

Geheim 11: Blijf werken aan je uiterlijk

besteed aandacht aan je uiterlijkÉén van de grootste irritaties van mannen in een lange relatie is dat hun vriendin is verslonst. Vaak moet ik diezelfde mannen een schop onder hun luie hol geven omdat ze er zelf ook niet meer zo goed uitzien.

Blijf werken aan je uiterlijk. Alsjeblieft, alsjeblieft. Geen enkele relatie is er slechter van geworden. En je seksleven kan er alleen maar op vooruit gaan als jij je zo mooi mogelijk maakt voor je partner.

Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Ik weet niet welke sekse luier is op dit gebied, maar het scheelt nog geen haar. De gemiddelde Nederlander krijgt er elk jaar een paar kilo bij, totdat het gemiddelde koppel samen net zoveel weegt als de gemiddelde stoomlocomotief. En dat moet je niet hebben als jij je partner geïnteresseerd wilt houden.

Dus:

 1. Kom niet aan. Hou een gezond gewicht. Dit heeft vooral te maken met gezonde voeding.
 2. Blijf bewegen. Of je elke dag stevig wandelt of een paar keer per week naar de sportschool gaat maakt niet uit, zolang je maar iets doet. En hoe meer hoe beter, want….
 3. Hou jezelf vrij van stress. Sporten houd je stress laag. Vooral als je hard moet werken en flink zweet. En iemand die niet gespannen is en zich vaak vrolijk voelt is vele malen aantrekkelijker.
 4. Draag kleding die hoort bij je geslacht. Mannen dragen mannelijke kleding, zoals pakken en overhemden. Vrouwen dragen jurken en hakjes. Dit is in het extreme, maar doe het in ieder geval niet andersom
 5. Vrouwen: laat je haar groeien. Waag het niet om het af te scheren, blauw te verven of in een “kortpittig kapsel” te dragen. Mannen vinden het niet mooi als je hetzelfde kapsel hebt als hun kleine neefje. Ze willen een vrouw, niet iemand waarbij ze twijfelen aan het geslacht

Geheim 12: Een leuk seksleven

Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe hou je jullie seksleven leuk als je elkaar van binnen en van buiten kent?

 • Afwisseling. Seks wordt saai als je elke keer hetzelfde doet
 • Voorspel. Dit is iets wat vooral mannen moeten leren. Heren: als je dit leert zul je zien dat het veel gezelliger wordt met je vriendin
 • Neem een cursus of lees een boek. Je kunt er niet vanuit gaan dat je al goed bent in bed. Je partner zal je niet altijd de waarheid vertellen als je hem of haar ernaar vraagt. Doe je eigen research zodat je kunt leren hoe je hem of haar kunt bevredigen. (Tip; Luuk Zwart’s site Meesterminnares is een goed begin.)
 • Wees eerlijk naar je partner als hij of zij je om feedback vraagt. Daar kan hij alleen maar beter van worden. Wees niet kritisch zonder dat je partner erom vraagt. Zeg wel wat je wilt zodat je partner je dat kan geven

Geheim 13: Elkaar steunen in een crisis

Op wie kun je bouwen als de wereld in elkaar klapt?

Als jullie lang bij elkaar zijn moet je op elkaar kunnen vertrouwen als het misgaat. Kunnen rekenen op je partner kan je helpen om door een crisis heen te komen. Daarom is het zo belangrijk om iemand te kiezen die hetzelfde denkt over de grote vragen in het leven. Dat voorkomt dat jullie aanpak compleet verschilt als er iets misgaat.

Stel dat jullie in geldproblemen komen. Als de één de ander niet wil helpen staat die persoon er dus alleen voor. Hoe groot is de kans dat jullie ongeschonden de relatie doorkomen? Tenzij de kostwinner het met die houding eens is?

Conclusie

Een perfecte relatie bestaat niet… maar je kan er superdicht bij in de buurt komen. Je zal ervoor moeten werken, en je partner ook.

Maar… jij bent nu degene die dit artikel heeft gelezen en jij hebt de eerste stap gezet. Neem meteen de volgende stap en ga wat met deze informatie doen. Je wil niet wachten totdat je partner uit zichzelf iets gaat doen, want dan kan je soms lang wachten. Terwijl als je nu wel je best voor hem/haar gaat doen, het voor je partner een stuk makkelijk is om die liefde terug te geven.

>

Send this to a friend